ZA ZDRAVLJE I LEPOTU: 10 odličnih razloga da uvrstite čia semenke u svoju ishranu

Čia semenke su bogati izvor hranljivih materija i antioksidanata. Zbog svih korisnih strana ove biljke, trebalo bi da u svoju svakodnevnu ishranu uključite čia semenke, a ovo su razlozi zašto.

1. Omega 3 kiseline
Čia semenke su bogate polinezasićenim mastima, naročito omega 3 masnim kiselinama. U njihovom sastavu je čak 60 procenata omega 3, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovih masnih kiselina, naročito alfa-linoleinske kiseline. Omega 3 iz čia semenki pomažu u smanjenju upala, povećavaju kongitivne funkcije organizma i smanjuju povišeni holesterol.

2. Vlakna
Vlakna su povezana sa smanjenjem upala, snižavanjem holesterola i regulacijom probavnog sistema. Čia semenke su odličan izvor vlakana, i u samo dve supene kašike ih ima čak 10 grama, a to je trećina preporučenog dnevnog unosa.

3. Antioksidanti
Čia semenke su bogate antioksidantima koji štite organizam od slobodnih radikala, starenja i kancera. Visok nivo antioskidanata u njima takođe utiče i na njihov dugačak vek trajanja, te se mogu čuvati na polici i do dve godine.

4. Minerali
Dve supene kašike čia semenki sadrže 18 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, 35 procenata fosfora, 24 procenata magnezijuma i oko 50 procenata mangana. Svi ovi minerali u velikoj meri utiču na prevenciju hipertenzije i održavanju telesne težine, i što je najvažnije, daju energiju organizmu.

5. Sitost
Čia semenke vam pružaju osećaj sitosti i smanjiće želju za hranom između obroka. Kombinacija proteina, vlakana i njihovo pretvaranje u žele kada dođu u dodir sa tečnošću doprinose da se njihovom upotrebom smanji osećaj gladi.

6. Ne sadrže gluten
Čia semenke ne sadrže gluten niti slad. Zato se slobodno mogu koristiti u svim bezgluteinskim dijetama.

7. Zamenjuju jaja
Spoljašnji omotač čia semenki nabubri kada dođe u dodir sa tečnošću i pretvara se u gel. One se zato mogu koristiti i kao zamena za jaja kod snižavanja holesterola i povećanja nutritivnih vrednosti hrane, naročito kod pečenja. Da bi dobili zamenu za jaja, pomešajte jednu kašiku čia semenki sa tri kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

8. Telo ih cele vari
Za razliku od lanenog semena, koje je takođe bogato omega 3 kiselinama, vlaknima i mineralima, čia semenke se ne moraju prethodno samleti da bi se koristile u ishrani ili kao odlična zamena za jaja.

9. Dislipidemija
Nedavno istraživanje, objavljeno u Britanskom magazinu za ishranu, pokazuje da čia semenke, kao izvor masti u ishrani smanjuje broj triglicerida i nivo holesterola, a povećava HDL, odnosno takozvani ‘dobri holesterol’.

10. Regulacija šećera u krvi
Čia semenke igraju važnu ulogu u regulisanju nivoa insulina u organizmu, i mogu smanjiti abnormalno visok novo insulina u krvi.

Izvor: Still.kurir.rs/Posaljirecept.rs

Pogledajte još