Moguća vansudska nagodba

OPATIJA, 24. marta 2010. (Beta) - Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić ocenili su u sredu u Opatiji da je moguće da međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu budu rešene vansudskom nagodbom.

Tadić je novinarima posle razgovora rekao da bi bilo dobro da se taj spor reši vansudskom nagodbom "što ne znači da bi se odustalo od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine". Istakao je da svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju. "Spremni smo da radimo na rešenju koje bi bilo kompromisno, ali koje neće da poništi načela pravde i pravednosti", kazao je predsednik Srbije.

Njegov hrvatski kolega je ukazao da tužba nije sama sebi svrha, ističući da "ukoliko se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe, ta tužba ne bi imala smisla". Dvojica predsednika su rekli i da se zalažu za izgradnju odnosa dve zemlje na principima evropskog partnerstva.

Ovo je prvi susret Tadića s novim predsednikom Hrvatske, do kojeg je, prema hrvatskim izvorima, došlo na inicijativu oba predsednika koji žele da podstaknu dijalog o nerešenim pitanjima u bilateralnim odnosima.

Pogledajte još