Pooštriti mere za zaštitu privatnosti

ŽENEVA, 24. marta 2010. (Beta-AP) - Evropska unija razmatra uvođenje novih mera kojima bi se zaštita privatnost korisnika interneta, posebno na sajtovima poput Fejsbuka i Jutjuba.

Zakonodavci u EU do sada su primili brojne pritužbe od internet koisnika koji su, bez njihovog znanja, označeni na brojnim fotografijama i video zapisima koje su na internet postavljala treća lica. Debata je dodatno pojačana kada je sud u Italiji presudio da su trojica visokih službenika u kompaniji Gugl odgovorni za sadržaj video materijala koji je preko jednog od guglovih sajtova neovlašćeno poslao jedan od korisnika interneta.

Ukoliko EU odluči da u tu oblast uvede nove, pooštrene zakone, to će imati velike posledice po sajtove poput Fejsbuka i Jutjuba (YouTube). Posebno glasni u traženju ograničenja za društvene sajtove su nemačke i švajcarske vlasti. Oni traže da se onemogući da korisnici takvih sajtova mogu da, bez odobrenja drugih lica, postavljaju njihove fotografije, mejl adrese ili druge detalje iz njihovog privatnog života.

Kao posledicu takvih zahteva, moglo bi se desiti da Fejsbuk ubuduće mora da kontaktira osobe koje se nalaze na spornim materijalima i da traži njihovu saglasnost za objavljivanje takvog sadržaja. U EU već postoji oko 2.000 zakona koji se odnose na zaštitu podataka i privatnosti na internetu. Sve kompanije koje posluju na prostoru EU dužne su da poštuje te propise. Po tom pitanju EU se znatno razlikuje od SAD, koje forsiraju pristup otvorenog tržišta i kada je reč o internetu.

Pogledajte još