Miting u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA, 24. marta 2010. (Beta) - Više hiljada građana okupljenih na mitingu u Kosovskoj Mitrovici izjasnilo se aklamacijom za očuvanje Kosova u sastavu Srbije i protiv strategije za integraciju severa Pokrajine u kosovske institucije.

Sa mitinga na kome su govorili predstavnici stranaka koje učestvuju u radu Skupštine Srbije Slobodan Samardžić, Božidar i Petar Jojić, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljeković i organizator protesta, predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Milan Ivanović, poručeno je da će se Srbi i ostali nealbanci svim legalnim sredstvima boriti da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji.

Nedoljković je poručio da je "strategija (šefa Međunarodne civilne kancelarije) Pitera Fejta neprihvatljiva". "Neće uspeti da nas podele, nisu nas uplašili i nećemo dozvoliti da se vrata nezavisnosti zatvore", kazao je Nedeljković i pozvao predstavnike Kfora, UNMIK-a, Euleksa i ostalih međunarodnih organizacija na Kosovu da ne zatvaraju oči pred istinom, ne izlaze iz svog mandata, ostanu statusno neuralni i obezbede mir i sigurnost.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Božidar Delić rekao je da nas nema toliko mnogo da bi na Kosovu i Metohiji mogli da se delimo, iako bi to naši neprijatelji želeli. Delić je pozvao na slogu i jedinstvo, posebno građane Kosovske Mitrovice pred predstojeće vanredne izbore 30. maja. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kritikovao je državnu politku prema Kosovu jer po njegovom mišljenju srpsko rukovodstvo nedovoljno brine, štiti i materijalno pomaže ovdašnje nealbansko stanovništvo.

Pogledajte još