Potpisivanje sporazuma o razoružanju 8. aprila

PRAG, 24. marta 2010. (Beta) - Američki predsednik Barak Obama i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisaće novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja 8. aprila u Pragu, potvrdila je u sredu uveče ruska ambasada u Pragu.

Datum je precizirao za Pravo od četvrtka portparol ruske ambasade u Pragu Vladimir Fjodorov, objavio je taj češki list na svom sajtu. "Naš predsednik doputovaće iz Bratislave, ne znamo da li 7. aprila uveče ili 8. aprila", kazao je Fjodorov. Ranije u sredu ruski ambasador u Češkoj Aleksej Fedotov obavestio je Kancelariju češkog predsednika da SAD i Rusija nameravaju da potpišu taj dugo očekivani sporazum, koji će zameniti sporazum START iz 1991. godine, upravo u Pragu.

Fedotov je saopštio i datum, a predsednik Vaclav Klaus se s tim složio, saopštio je Klausov portparol Radim Ohvat. Ruska agencija INTERFAX javila je u sredu pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Kremlja da su već dogovoreni svi dokumenti neophodni za potpisivanje novog sporazuma o razoružanju, preneli su češki mediji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prošle sedmice je najavio da će novi ugovor imati 20-ak stranica i da će mu biti pridodat i protokol. Za posetu američkog i ruskog predsednika već su počele pripreme češke službe bezbednosti. Češki ministar unutrašnjih poslova Martin Pecina kazao je danas da će, kao i kada je Obama posetio Prag u aprilu prošle godine, mere biti stroge i najavio angažovanje hiljada policajaca.

Pogledajte još