"Božićno seoce kod Hrama" od 4. do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save

Visokoprepodobni arhimandrit Stefan, v.d. nastojatelja Hrama Svetog Save, rekao je da će u programu manifestacije moći da uživaju svi posetioci.

"Potrudili smo se sa svim učesnicima da januar bude centralni događaj u Beogradu, kao i da programi budu za svakoga, za mlade, stare, verujuće, za turiste koji će dolaziti u Beograd. Biće dosta dešavanja u Kripti Hrama, nešto će biti u samom Parohijskom domu, a većina sadržaja će biti na platou ispred Hrama. Zahvaljujem se svim učesnicima, sponzorima, a posebno izvođačima koji će besplatno nastupiti na platou ispred Hrama", dodao je otac Stefan.

Goran Vesić, gradski menadžer, rekao je da je ova manifestacija poseban deo "Beogradske zime" i izrazio uverenje da će postati tradicionalna.

"Hram Svetog Save treba da postane mesto gde će se tokom januara okupljati Beograđani, a posebno deca. Za nas je taj Hram važan, ne samo iz verskih razloga, već zato što je to, osim Kalemegdana i Skadarlije, najposećenije mesto kada su u pitanju strani turisti u Beogradu", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da je "Božićno seoce kod Hrama" deo novogodišnje manifestacije "Beogradska zima" koja je počela 1. decembra, a trajaće do kraja januara. On je dodao da će se na ovaj način obeležiti niz verskih praznika u toku januara: od Badnjeg dana, Božića, Svetog Stefana, dočeka pravoslavne Nove godine, Svetog Vasilija i obeležavanje dana Svetog Save.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije i rekao je da je ovakva manifestacija bila potrebna ovom svetom zdanju, jer ona nije samo predpraznična već i radosna, zato što nas približava jednom važnom događaju, a to je osveštenje Hrama Svetog Save 2019. godine.

Prisutnima se obratila i koordinatorka za javnu diplomatiju ambasade Republike Poljske u Beogradu Joana Budišin koja je iskoristila priliku i pozvala sve da posete izložbu "Ikonostas svetlosti" poljskog autora Adama Staloni-Dobžanskog, koja je deo programa manifestacije. Izložba će biti otvorena 17. januara u Hramu Svetog Save, a predstavlja instalaciju vitraža sa pravoslavnim ikonama.

Na konferenciji je najavljen i jedan od nastupa koji će zatvoriti manifestaciju. U pitanju je "Music Art Project" proglašen od strane UNESCO-a za najuspešniji socijalno-inkluzivni program sa ciljem da svoj deci sveta omogući kulturne aktivnosti, a deca iz cele Srbije nastupiće upravo na ovoj manifestaciji.

Ispred organizatora, na konferenciji se obratila Biljana Gavrić, koja je rekla da će tokom 25 dana trajanja manifestacije biti organizovan svakodnevni program.

"Ono što će biti interesantno jeste da ćemo na platou imati dve bine, jednu na kojoj će nastupati razni izvođači, ali će biti izvedene i mnoge pozorišne predstave. Druga bina biće u obliku jedinstvene novogodišnje jelke i na njoj će svakodnevno nastupati dečiji horovi. Jedna od atrakcija koju bih izdvojila je fijaker i verujem da ćete uživati u vožnji oko Hrama."

Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine.

Manifestaciju će 4. januara 2018. godine od 18 časova svečano otvoriti Njegova Svetost patrijarh srpski g. Irinej i podeliti deci paketiće, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva i Svetosavskog zvonca. Program prvog dana manifestacije nastaviće se nastupima dečijeg hora „Rastko“ i etno grupe „Trag“.

Na sam dan Božića, 7. januara 2018. godine, prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeleženo muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na plaotu ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Bistrik, bend 357, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, hor „Mokranjac, dirigent Heraldo Estrada i mnogi drugi.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Lukoil, Erste banka, Raiffeisen banka, Next, PDM Agro Fruit, Heineken Srbija, Generali osiguranje, Dr. Oetker, Swisslion Takovo, Harmonija ketering, Dexy Co Kids, Omladinsko pozorište Dadov.

Autor: Nadlanu

Pogledajte još