Cilj susreta otopljavanje odnosa između Hrvatske i Srbije

ZAGREB, 25. marta 2010. (Beta) - Cilj susreta predsednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića bio je otopljavanje odnosa između dve države i on je uspešno ostvaren, istakao je savetnik hrvatskog predsednika za spoljnu politiku Joško Paro.

Govoreći o iznenadnom susretu Josipovića i Tadića u sredu u Opatiji, Paro je u sredu uveče u emisiji "Otvoreno" Hrvatske radiotelevizije (HRT) rekao da je interes Hrvatske "da ostvari dobre odnose sa susedima".

Komentarišući mogućnost vansudske nagodbe za rešenje međusobnih tužbi za genocid, koju su najavila i dva predsednika, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova Davor Božinović rekao je da Vlada takvu inicijativu nije razmatrala. Božinović, koji je u ime Vlade učestvovao u razgovorima predsednika dve države, ističe da "prvo treba rešiti celi niz drugih pitanja među kojima je i pitanje sukcesije".

Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU Vesna Pusić rekla je da su obe države poslale poruku da mogu da doprinesu stabilizaciji osetljivog regiona. Govoreći o tužbi za genocid, Pusić je kazala da treba da se radi na pronalaženju rešenja za sva otvorena pitanja dve države. Sličnog razmišljanja je i bivši hrvatski šef diplomatije Tonino Picula, koji smatra da se uz nastavak ozbiljnih razgovora kompromisno rešenje može naći.

Pogledajte još