Napredak u razgovorima Netanjahua i Obame?

JERUSALIM, 25. mart 2010. (Beta-AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak da je postignut napredak tokom razgovora u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

"Pronašli smo pravi balans između tradicionalne politike dosadašnjih izraelskih vlada i naše želje da pronađemo način da se obnovi mirovni proces. Možemo reći da smo postigli napredak", rekao je premijer u izjavi izraelskom vojnom radiju uoči odlaska iz Vašingtona.

Izraelski mediji međutim, ocenjuju da je Netanjahuova poseta Vašingtonu, čiji je cilj okončanje krize u odnosima sa SAD, završena potpunim neuspehom. Neimenovani predstavnik Bele kuće izjavio je da razgovori nisu doprineli rešavanju "nesporazuma" u trenutku kada su izraelsko-američki odnosi u ozbiljnoj krizi. Ta kriza je izazvana najavom Izraela da će graditi 1.600 stanova za svoje doseljenike takođe u istočnom Jerusalimu u kojem živi većinsko arapsko stanovništvo.

O tome da su tenzije između dve zemlje i dalje prisutne svedoči i neuobičajena dužina susreta dvojice državnika koji su razgovarali ukupno tri i po sata. Nakon razgovora nijedan od njih se nije obratio novinarima, a američki predsednik je propustio uobičajeno pojavljivanje sa gostom pred kamerama. Iz Bele kuće do sada nije izdato nijedno saopštenje o susretu Obame i Netanjahua, niti je objavljena zvanična fotografija sa susreta.

Pogledajte još