ČUDESAN NAPITAK: Tri šolje kafe dnevno za duži život

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom sveta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja - Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi. I dok popularnost prodavnice nije samo u vezi sa zdravstvenim dobrobitima kafe, nova studija kaže da su one nesporne.

- Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno - kaže Robin Puli sa Univerziteta u Sauthemptonu.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači sa univerziteta Sauthempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Ali naučnici ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

- Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre. Ali za neke ljubitelje kafe postoje i druge okolnosti koje donose dodatne prednosti - ispijanje kafe u društvu kućnih ljubimaca.

- Životinje nisu dobre samo za naše zdravlje već mogu da budu dobre i za profit, posebno ako se nalaze u radnom okruženju malih preduzeća. Na primer, klijenti će poželeti da imaju interakciju sa psom, što je dobro za stvaranje opuštenije atmosfere - kaže Hani Lankaster Džejms, biznis psiholog.

Vlasnici kafeterija - zapamtite, ako imate kućnog ljubimca u svom kafiću, to može da donese koristi vašem biznisu kao i vašim mušterijama.

Izvor: Đorđe Putić/Glasamerike.net
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još