SAVET NUTRICIONISTA: U toku su prejedanja, sprečite stomačne probleme

Nutricionista Jasna Vujičić savetuje kako najlakše da "pregrmite" ovaj period i izbegnete stomačne tegobe.

Da bi sistem za varanje mogao da odgovori na izazove u ovom periodu, važno je da pijete dosta tečnosti, da izbegavate da jedete i pribate sve, već samo ono što volite. Tako ćete smanjiti broj jela koja će biti na vašem meniju, a i broj kalorija.

Pošto je ishrana na svečanim trpezama prebogata mesom i ugljenim hidratima važno je se atak na sistem za varenje što uspešniej izbegne.

- Ishrana bogata mesom i ugljenim hidratima ima za posledicu oboljevanje kardiovaskularnog sistema, od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola - objašnjava Vujičić.

Pre odlaska na svečanu večeru najvažnije je da popijete malo vode, zatim nikada ne idite gladni, a možete da pojedete i šaku badema ili drugih koštunjavih grickalica.

Ako ipak ne izbegnete prejedanje, pa posle teške i masne hrane imate stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da ste progutali kamen - obavezno pomozi svom organizmu.

Kada ne pomažu ni čaša kisele vode, razmućena soda bikarbona, dr Branka Lazić kaže:

- Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hran. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane, ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo u vidu nekog preparata. Pri odabiru pankreasnih enzima najbolje uzmite enzime u formi sitnih granula.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.