EU jedinstvena oko proširenja na zapadni Balkan

BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfgang Mas izjavio je u četvrtak da unutar Evropske unije ne postoji nesaglasnost o daljem proširenju, naglasivvsi da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

"Zaista ne mogu da vidim nesaglasnost unutar EU o daljem proširenju, imajući u vidu da sve države-članice EU dele ubeđenje da sve države zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu", rekao je Mas agenciji Beta.

Na pitanje da li se jačanje regionalne saradnje sada značajnije stavlja u kontekst pridruživanja zemalja regiona EU, Mas je rekao da je "spremnost na regionalnu saradnju i izgradnju dobrosusedskih odnosa bila i ostaje sastavni deo kopenhaških kriterijuma koji važe za svakog kandidata za pristupanje EU".

Povodom ocene Međunarodnog suda pravde o Kosovu koja se očekuje, Mas je rekao da je za Nemačku status Kosova rešen i da ta zemlja nema specifična očekivanja od Međunarodnog suda pravde. "Za Nemačku je status Kosova rešen. Nadamo se, međutim, da će uključene strane uspeti da regulišu mnoštvo praktičnih pitanja koja se tiču života ljudi na Kosovu, a na kraju krajeva i u Srbiji, za dobrobit tih ljudi", rekao je Mas za agenciju Beta.

Pogledajte još