Vođi EU razmatraju pomoć Grčkoj

BRISEL, 25. marta 2010. (Beta) - Novčana pomoć Grčkoj da bi se odbranila čvrstina zajedničke valute i privreda "zone evra", uz strategiju budućeg ubrzanog tehnološko-privrednog rasta, izbila je u središte rasprave današnjeg zasedanja šefova država ili vlada Evropske unije u Briselu.

Ispostavilo se da će evropski vođi to još žurnije morati da rešavaju zato što je, posle saopštenja da je i budžetski deficit Portugala jako porastao u 2009, kurs evra u odnosu na dolar sa 1,51 pre nekoliko meseci, u četvrtak pao na 1,33.

Iz izjava evropskih najviših zvaničnika pri dolasku na samit proizilazi da će se rešenje verovatno naći u dogovoru o stvaranju jednog evropskog mehanizma za ubuduće "rano uzbunjivanje" i pružanje finansijskog jemstva i sredstava onoj članici "evrozone", koja bi krenula u probleme s budžetskim ili javnim deficitom, a što ugrožava "pakt stabilnosti" zajedničke evropske valute.

S obrazloženjem da se ne može dozvoliti da "neko troši i pravi dugove bez pokrića" a da to evropski partneri plaćaju, Nemačka se protivi odluci da se odmah obećaju desetine milijardi evra Grčkoj kojoj preti obustava plaćanja, državni bankrot, ako u idućih mesec-dva ne dobije svež novac.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, imajući u vidu protivljenje nemačke javnosti direktnoj finansijskoj pomoći Atini kao i predstojeće važne regionalne izbore, saglasila se i da se u finansijsko ispomaganje Grčke uključi Međunarodni monetarni fond.

Pogledajte još