Ministri dogovorili intenziviranje saradnje u regionu

BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije dogovorili su se u četvrtak u Beogradu da intenziviraju saradnju u cilju rešavanja problema izbeglica i raseljenih pošto nisu rešeni ni u jednoj od tih država.

U zajedničkom saopštenju nakon konferencije u Beogradu piše da su se šefovi diplomatija BiH Sven Alkalaj, Hrvatske Gordan Jandroković, Crne Gore Milan Roćen i Srbije Vuk Jeremić dogovorili da regionalna pregledna konferencija bude održana početkom 2011. godine.

Najavljene su dalje konsultacije sa međunarodnom zajednicom u cilju organizovanja, u roku od devet meseci, međunarodne donatorske konferencije radi pomoći u procesima povratka ili lokalne integracije izbeglica i interno raseljenih, zatvaranja kolektivnih centara i pomoći najugroženijima.

Ministri su, dodaje se u saopštenju, konstatovali da problem izbeglih i interno raseljenih lica ni u jednoj od tih država nije u potpunosti rešen i da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju u cilju postizanja pravičnog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja.

Oni su se dogovorili da se u narednom periodu intenzivira saradnja kroz nadležne nacionalne stručne službe koje će se sastajati dva puta godišnje, a po potrebi i češće. Šefovi diplomatija su se složili i da je prioritetno neophodno rešavati problem zbrinjavanja i pomoći izbeglica i interno raseljenih lica koja i dalje borave u kolektivnim centrima kao i lica koja su u posebno teškom socijalnom položaju.

Pogledajte još