Sarkozi i Merkel usaglasili plan za pomoć Grčkoj

BRISEL, 25. marta 2010. (Beta-AFP) - Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel postigli su u četvrtak u Briselu sporazum o finansijskoj pomoći Grčkoj, koji će biti podnet predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, saopštilo je francuskog predsedništvo.

Prema francusko-nemačkom sporazumu, predviđa se evropski okvir za pomoć Grčkoj da prevaziđe svoju dužničku krizu, koji uključuje koordinirane bilateralne zajmove od zemalja članica koji će biti dopunjeni "zajmovima Međunarodnog monetarnog fonda".

Sastanak u četiri oka Sarkozija i Merkel, održan pre okupljanja šefova ili vlada EU, bio je "produktivan", navodi se u saopštenju. Sporazum, na strani i po teksta detaljno opisuje uslove pod kojima zemlje članice evrozone mogu da "intervenišu".

Tekst je posle sastanka podnet Van Rompeju koji će odlučiti da li mu tekst odgovara, a ako mu bude prihvatljiv, on će odlučiti kad da ga podeli drugim članicama evrozone da bi ga proučili. Mogao bi da bude sazvan sastanak šestnaest zemalja "zone evra" pre ili posle večerašnje večere lidera EU u Briselu, dodato je u saopštenju.

Pogledajte još