Brz jezik koštao Topolaneka pozicije lidera

PRAG, 26. marta 2010. (Beta) - Češki konzervativci promenili su neočekivano lidera koji će ih voditi na izborima za dva meseca jer je šef Građanske demokratske stranke, bivši premijer Mirek Topolanek na snimanju intervjua za homoseksualni časopis LUI izvređao koga je stigao - crkvu, Jevreje, homoseksualce, premijera Jana Fišera a i obične Čehe.

Šire rukovodstvo stranke odlučilo je noćas da u toj atmosferi naduvanog skandala i nakon najnovijeg istraživanja javnog mnjenja po kome 62 odsto Čeha traži da Topolanek zbog tih izjava ode iz politike, svog partijskog šefa povuče sa kandidatske liste.

Većina je tražila da podnese ostavku i na mesto predsednika stranke.

Konzervativce će u izbore voditi potpredsednik Petr Nečas, koga Česi zovu "gospodin pošteni" jer je jedini od najviših zvaničnika stranke na koga za sve ove godine nije pala ni senka podozrenja da je umešan u korupcionaške skandale, mahinacije, uplitanje krupnog biznisa u političko odlučivanje ili za veze sa organizovanim kriminalom.

Topolaneka je paradoksalno politički sahranio neformalni razgovor tokom fotografisanja za intervju za LUI u kome je nastojao upravo da brani homoseksualce i Jevreje i upozori da su nedopustive predrasude, pošto sve zavisi od karaktera čoveka a ne da li je Jevrejin, Rom ili gej.

Pogledajte još