Dodik ne očekuje problem zbog deklaracije o Srebrenici

BEOGRAD, 26. marta 2010. (Beta) - Premijer Republike Srpske (RS)Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu da ne veruje da će zbog usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije doći do "dramatičnog problema" u odnosima Srbije i RS.

"Ono što je potrebno jeste da se čuju argumenti i jedne i druge strane pre usvajanja tog dokumenta. Mislim da mi imamo tu vrstu dijaloga", rekao je Dodik novinarima u pauzi naučnog skupa "15 godina od Dejtonskog sporazuma".

On je kazao da nije pročitao tekst predloga Deklaracije i da ne zna njen sadržaj, navodeći da je u Bosni i Hercegovini (BiH) bilo predlaganja da se slična rezolucija usvoji i u parlamentu BiH. "Nismo glasali za tu rezoluciju zato što ona favorizuje samo jedan događaj. Naravno da je Srebrenica mesto teških zločina kojima su se bavili sudovi na različitim nivoima. Mi smatramo da to nije jedini događaj", istakao je Dodik.

Po njegovoj oceni, krivice za zločine su individualne, a prihvatajući rezoluciju u BiH na način na koji je to tražila bošnjačka strana, bila bi uvedena kolektivna odgovornost. Govoreći o slučaju člana bivšeg ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića koji u Londonu čeka odluku o izručenju Srbiji ili BiH, Dodik je ponovio da ne veruje u objektivnost suda i tužilaštva BiH.

Pogledajte još