Otvorena kancelarija EU u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA, 26. marta 2010. (Beta) - Predstavnici Evropske unije, Euleksa i Evropske komisije označili su u petak u Kosovskoj Mitrovici pocetak rada svoje kancelarije, čime je delovanje misije EU prošireno na celo Kosovo.

Šef kancelarije EU za sever Kosova Mikele Đifoni rekao je novinarima da je jedan od glavnih ciljeva kancelarije da se prisustvo EU učini vidljivim na terenu i da se Euleksu obezbedi delotvoran rad na celoj teritoriji Kosova, pa i u severnom delu.

On je rekao da je otvaranje kancelarije medijski događaj na kome će govoriti o angažovanju EU, dodajući da je već četiri meseca njegova uloga neformalna, a kancelarija privremena.

"EU je neformalno prisutna od 1999. godine u celoj bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu je da bi intervenisala gde god je moguće da dođe do dijaloga, da se depolitizuju pitanja i pažnja usmeri na konkretne probleme na terenu", kazao je Đifoni. Prema njegovim rečima, kancelarija će raditi na pitanjima imovine, povratku, ekonomskom razvoju i socijalnim pitanjima.

Pogledajte još