Potpisan ugovor o projektnom finansiranju stanogradnje

BEOGRAD, 26. marta 2010. (Beta) - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić potpisao je u petak u Beogradu ugovor s predstavnicima osam banaka o subvencionisanju kamata na kredite u okviru programa masovne stanogradnje.

Za te namene država je obezbedila dve milijarde dinara kojima će biti subvencionisana kamata do sedam odsto na kredite za projektno finansiranje stanogradnje. Trenutno banke investitorima odobravaju kredite za te namene sa godišnjom kamatnom stopom od osam do deset odsto.

Dulić je na konferenciji za novinare rekao da će iduće nedelje početi potpisivanje ugovora o odobravanju kredita u okviru programa masovne stambene izgradnje. Kredit će moći da dobiju investitori i građevinske firme uz uslov da imaju imaju zemljište u vlasništvu i pravosnažnu lokacijsku dozvolu.

Izgradnja stanova će, kako je objasnio, moći da počne i pre nego se dobiju odgovarajuće građevinske dozvole koje će se pribavljati u toku izgradnje. U Srbiji, prema Dulićevim rečima, trenutno postoji interes da se uz pomoć subvencionisanih kredita za projektno finansiranje izgrade stambeni objekti od 500.000 kvadratnih metara.

Pogledajte još