DOKAZANO: Zašto je dobro piti kafu!

1. Zdravija jetra

Devet studija pokazalo je da kafa smanjuje rizik od ciroze jetre. Jedna šoljica kafe dnevno smanjuje taj rizik za 22 posto, dve za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za čak 65 posto.

2. Bolesti srca

Revizija više od 200 istraživanja o uticaju kafe na srce pokazala je da ljudi koji piju tri ili četiri šoljice kafe na dan imaju 19 posto manji rizik da će umreti od kardiovaskularnih bolesti.

3. Dijabetes tip 2

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da je svaka dodatna šoljica kafe na dan povezana sa sedam posto manjim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2.

4. Rak

Studija objavljena u europskom časopisu za prevenciju raka pokazala je da strastveni ljubitelji kafe (oni koji popiju najmanje tri šoljice na dan) imaju 18 posto manji rizik razvoja raka jetre, endiometrija, usne šupljine, jednjaka i prostate.

5. Alchajmerova bolest i demencija

Metaanaliza istraživanja o uticaju kafe na mozak pokazala je da ljubitelji kafe imaju otprilike 16 posto manji rizik da će patiti od Alchajmera ili demencije.

6. Depresija

Veliko istraživanje na 50 hiljada žena pokazalo je da jedna šoljica kafe smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dve do tri šoljice dnevno za 20 posto.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Unsplash

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.