U osnovnu školu i sa manjkom dokumenata

BEOGRAD, 27. marta 2010. (Beta) - Upis nove generacije prvaka u osnovne škole u Srbiji poceće 1. aprila, a novina je to da roditelji mogu da upišu svoju decu bez obzira na nedostatak dokumentacije, rečeno je u subotu u Ministarstvu prosvete Srbije.

"To što roditelji nemaju sva potrebna dokumenta, ne sme biti prepreka za upis dece u školu. To je do sada najviše pogađalo romsku populaciju i ta deca će od sada moći da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i ostale potrebne dokumentacije", rekao je agenciji Beta pomoćnik ministra prosvete za predskolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov.

On podseća da je prošle godine usvojen novi Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja koji za cilj ima da što veći broj dece pohađa škole, posebno kada je reč o ugroženim kategorijama stanovništva, poput romske dece i dece sa smetnjama u razvoju. Novi zakon predviđa i da se u specijalne škole deca ne upisuju bez saglasnosti roditelja, a cilj je uključivanje dece sa smetnajma u razvoju u redovan sistem obrazovanja.

Upis nove generacije prvaka trajaće do septembra, a u prvi razred krenuće deca rođena od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine. Prema podacima Ministarstva prosvete, očekuje se da u školske klupe sedne oko 80.000 đaka prvog razreda, što je priblizno isto kao prošle godine. Deca pre polaska u školu moraju da obave sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

Pogledajte još