START podstrek za odnose NATO i Rusije

BRISEL, 27. marta 2010. (Beta-AFP) - Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozdravio je u subotu postizanje dogovora o novom Sporazumu o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije, ocenivši da taj dogovor vodi i učvršćivanju saradnje Moskve i NATO-a.

"To su dobre vesti. Ne samo da će to doprineti bezbednosti u svetu već će dati novi podstrek za saradnju sa Rusijom i u drugim sektorima, uključujući i odnose s NATO-om", rekao je Rasmusen novinarima.

On se založio i da obnavljanje dogovora o bezbednosti od "Vankuvera do Vladivostoka" koju zagovara Moskva, pređe u saradnju NATO-a i Moskve u oblasti antiraketnog sistema. Rasmusen je upozorio da je "jedna od novih pretnji za bezbednosti širenje naoružanja za masovno uništenje" i podsetio da više od 30 zemalja ima ili razvija balističke sisteme.

Generalni sekretar NATO-a istakao je da je drugi razlog razvijanja antiraketnog sistema stvaranje nove dinamike za evropsku i evroatlantsku bezbednost. "Potreban nam je antiraketni sistem koji će uključiti ne samo zemlje NATO-a već i Rusiju", rekao je Rasmusen.

Pogledajte još