Glavni cilj SAD stabilnost u jugoistočnoj Evropi

VAŠINGTON/BEOGRAD, 28. marta 2010. (Beta) - Glavni interes SAD u jugoistočnoj Evropi je politička i bezbednosna stabilnost tog područja, izjavio je Dejmon Vilson, potpredsednik i direktor Programa za međunarodnu bezbednost u Atlantskom savetu Sjedinjenih Drzava, a prenosi Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, važno je da potencijalna članica pokazuje spremnost za blisku saradnju sa svim zemaljama u regionu, bilo da je reč o Sloveniji, koja je NATO saveznica ili Srbija koja to nije.

Vilson je dodao da vojni predstavnici pokazuju spremnost za razvijanje blizih političkih veza između Srbije i institucija evroatlantske zajednice.

"Srpski vojni zvaničnici žele saradnju sa NATO. Oni to smatraju dobrim iskustvom, korisnim načinom za sticanje novog znanja, kao i putem koji vodi ka uspešnoj integraciji sa maticom razvijene Evrope. Međutim, političari oklevaju da objasne pravu ulogu NATO-a. Mislim da će doći do toga, ali možda je potrebno da sačekamo još nekoliko izbornih ciklusa u Beogradu", rekao je Vilson.

"Ako se prisetimo, kada je predsednik (Boris) Tadić obavljao funkciju ministra odbrane, on je prilikom jedne od poseta sedištu NATO-a rekao da će Srbija jednog dana biti članica saveza. Na početku svog predsedničkog mandata je bio spreman da preuzme određen politicki rizik da utiče na stav javnog mnjenja u Srbiji prema NATO savezu", rekao je on.

Vilson veruje da ce u dogledno vreme sve zemlje Zapadnog Balkana uci u sastav Severnoatlantskog saveza, koji je pomogao u odrzavanju mira posle Drugog svetskog rata i konsolidovao veliki deo Evrope posle hladnog rata.

Pogledajte još