DA LI I VI ČINITE ISTO? Pet grešaka koje pravite prilikom nanošenja parfema

Dobitnik mnogobrojnih nagrada, francuski dizajner parfema Francis Kurkdjian, otkrio je 5 najvećih grešaka koje žene rade kod kupovine i nanošenja parfema.

NEMOJTE TRLJATI ZGLOBOVE

Većina žena stavlja parfem prvo na zglobove ruku, zatim ga protrlja i onda nanosi na vrat, upravo ovo je velika greška. Trljanjem ruku koža se zagreva i proizvodi enzime koji mogu promeniti miris parfema - objašnjava Kurkdjian.

Najviše i najniže note mirisa se menjanju ovim činom i parfem više nije "uočljiv" i opojan. Kako bi parfem mirisao identično kao iz bočice, potrebno ga je jednom pošpricati i ostaviti da se osuši.

NE DRŽITE PARFEM U KUPATILU

Parfemi su jako osetljivi na uslove u kojima se nalaze, a nagle promene temperature u kupatilu pre, za vreme i posle tuširanja utiču na promenu mirisa.

Toplina potiče hemijske reakcije unutar organskih sastojaka parfema i rezultira promenom ili gubitkom mirisa. Najbolji način za čuvanje parfema je u originalnoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

BIRAJTE MANJA PAKOVANJA

Ako ste dovoljno srećni da imate različite parfeme ili ne koristite svoj omiljeni parfem svaki dan, s vremenom će kiseonik početi da utiče na raspad molekula u parfemu što veoma utiče na miris.

Tipična bočica ima rok trajanja od tri meseca, pa ako ne koristite parfem na dnevnoj bazi, najbolje je da kupite manje pakovanje. Ako već imate velika pakovanja parfema, najbolje ih je čuvati u frižideru kako biste što više produžili rok trajanja.

PARFEMI S POTPUNO PRIRODNIM SASTOJCIMA NISU BOLJI OD DELIMIČNO SINTETIČKIH

Ideja prirodnog parfema zvuči jako primamljivo, ali miris bi vas mogao razočarati. Musk, najpopularniji sastojak svih parfema, koji se dobija od životinja, mora sintetički da se proizvede.

Drugi popularni mirisi, kao na primer božur, frezija ili ljiljan ne mogu da se dobiju prirodnim putem jer ne oslobađaju dovoljno aroma.

Kurkdjian smatra da je idealna formula mešavina eteričnih ulja, apsoluta (prirodnih koncentrisanih, veoma aromatičnih, uljanih biljnih ekstrakata) i sintetičkih sastojaka.

Izvor: 24 sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.