Batalite ugljene hidrate

Mnoge osobe koje kubure s prekomernom težinom probale su a zatim odustale od dijeta koje zabranjuju njihovu omiljenu hranu

Medicina je dugo je bila skeptična u pogledu učinka takvih dijeta. One omogućavaju unošenje hrane bogate proteinima i mastima dok ograničavaju unošenje hleba, krompira, pirinča i ostale hrane sa dosta skroba.

Međutim, skeptici su bili iznenađeni prošlogodišnjom studijom Univerziteta Harvard koja je ustanovila da takve dijete ne donose povećani rizik od srčanih oboljenja. Najnovije istraživanje Univerziteta Stenford potvrdilo je te podatke i uporedilo efikasnost nekoliko popularnih dijeta. 

Revolucionarna dijeta  Doktor Robert Atkins je 1972. godine napravio pravu revoluciju u svetu dijeta jer je saopštio ljudima koji su želeli da izgube težinu da moraju strogo da ograniče unošenje hrane bogate ugljenim hidratima - poput hleba i krompira. Atkinsovi saveti izgledali su zaista revolucionarno. On je tvrdio da oni koji drže dijetu slobodno mogu da jedu hranu punu zasićenjih masti, uključujući meso, puter i sir. 

Uprkos rezervisanom odgovoru dijetetičara, Atkinsova dijeta postala je svetska senzacija.

Mnogi koji su je probali, poput Kristine Dilon, bili su zadovoljni rezultatima. "Bila sam na Atkinsovoj dijeti oko devet meseci i izgubila sam između pet i sedam kilograma. Ali što je još važnije - 'izgubila' sam dva konfekcijska broja" - ponosno je Glasu Amerike izjavila Dilonova.

Zabrinutost zdravstvenih radnika  Ona je učestvovala i u najnovijem istraživanju o dijetama sa ograničenim ugljenim hidratima koje je sproveo Univerzitet Stenford i bila je jedna od 300 žena koje su držale jednu od četiri različite dijete punih godinu dana.

Glavni istraživač Kristofer Gardner nije se bavio samo gubitkom težine. "Jedna od zabrinutosti koje su zdravstveni profesionalci imali oko ovih dijeta sa ograničenim unošenjem ugljenih hidrata, bila je mogućnost da hrana bogata mastima bude loša za ljude u smislu nivoa njihovog holesterola ili krvnog pritiska" - podsetio je on.

Međutim, žene na Atkinsovoj dijeti imale su normalan krvni pritisak i nivo holesterola. Prosečno, one su takođe izgubile dva puta više kilograma od žena na drugim dijetama - koje su imale manje zabrana unošenja ugljenih hidrata.

Uspeh jednostavne dijete  Gardner kaže da jednostavnost ove dijete može da bude ključ njenog uspeha.

"Sve se svodi na ukidanje prečišćenih ugljenih hidrata – belog hleba, belog pirinča, kukurznog sirupa bogatog fruktozom i gaziranih napitaka" - smatra Gardner.

Žene na Atkinsovoj dijeti zamenile su zaslađene gazirane napitke običnom vodom. Gardner smatra da je to moglo da ima veliku ulogu u gubitku težine koja je bila očita.

Kardiolog Rendal Steford je koautor studije. On kaže da sami smanjujete rizik od srčanih oboljenja kada čuvate svoju težinu na zdravom nivou. "Ova studija će promeniti moju praksu. Ubuduće ću više podržavati pacijente koji dođu a već su na Atkinsovoj dijeti i svakako ću sugerisati tu dijetu kao mogući razuman pristup za gubljenje težine" - naglasio je Steford.

Rezultati najnovijeg istraživanja, objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja, mogli bi da imaju značajan uticaj pošto je gojaznost postala veliki problem širom sveta.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.