STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Pazite da vam doček ne presedne

Istraživanja pokazuju da tokom božićnih i novogodišnjih praznika prosečan Britanac popije 40 odsto alkohola više nego inače, a s obzirom na to da je nazdravljanje obavezan deo svake proslave, ni stanovnici Srbije verovatno ne zaostaju za ovom statistikom, samo što još niko nije zvanično prebrojao čaše koje isprazne tokom praznika. Dobro se i jede, pa mnoge i pre ponoći stigne dispepsija, odnosno problemi sa varenjem teške hrane.

Najjednostavniji savet stručnjaka je - budite umereni. Ali, kad vide trpezu sa nekoliko vrsta predjela, pa ruske i ostale salate, sarmu, pečenje, torte, mnogi ne mogu da odole.

HRANA

Stručnjaci su izračunali da samo za jedan dan praznika prosečna osoba unese oko 3.000 kalorija. To je za 1.000 kalorija više nego što je potrebno prosečnom muškarcu, i 1.200 više nego što bi trebalo da unese prosečna žena.

Iako bi mnogi bez računanja rekli da nema šanse da su toliko kalorija uneli, kad se sve stavi na jednu tacnu, zapravo i nije mnogo: tri čaše slatkog belog vina sadrže 354 kalorije, dva parčeta čokoladne torte 564, samo u 100 grama prasećeg pečenja ima 364 kalorije, u čaši gaziranog soka i do 150, pa kad se proba malo od predjela, recimo kulena koji "dobro ide" uz piće i sadrži čak 530 kalorija u 100 grama, slanih rolata, sarme, lako se probije kalorijska "barijera". Studije pokazuju da se većina ljudi tokom praznika ugoji dva do dva i po kilograma.

Zato se držite saveta da ne morate da probate baš sve što je na trpezi. Izbegavajte posebno suhomesnate proizvode, salate sa testom i majonezom, masno meso, gazirane sokove. Umesto sitnih kolača ka kojima "ruka sama ide", ograničite se na jedno tanko parče torte.

PIĆE

Iako vam je alkohol uslov za dobro raspoloženje, ipak se ograničite na par pića. Izbegavajte visokokalorične mešavine pića i odlučite se za vino ili šampanjac umesto toga. Pola čaše šampanjca sadrži 70 kalorija, u poređenju sa recimo 200 kalorija koje ima viski ili 340 kalorija koliko sadrži jedna margarita. Ispijanje alkohola usporava metabolizam jer telo najpre mora da se izbori sa tečnošću koju unosimo.

Bezbedno i niskorizično konzumiranje alkohola podrazumeva jednu čašicu žestokog pića koje sadrži 40 odsto alkohola, ili čašu vina od 100 ml, jačine 12 odsto ili čašu piva od 250 ml koja sadrži pet odsto alkohola.

Uz alkohol pijte što više negazirane vode, i svakako nemojte preterivati, jer ne samo što možete da upropastite provod sebi i drugima, nego ćete i u Novu godinu ući najverovatnije mamurni i sa glavoboljom.

Da vas alkohol ne bi brzo "uhvatio" ako niste "u treningu", pred polazak na doček pojedite obrok od proteina.

PRVA POMOĆ

Za praznike su česte i povrede: opekotine, posekotine, pa i teže povrede petardama i pirotehnikom. Zato bi u kući trebalo da imate bar medicinski alkohol, zavoj i neku mast za opekotine. Srećom, većina povreda tokom novogodišnje noći su lake, pa i sami možete da ih sanirate bez odlaska kod lekara.

U slučaju da se posečete, prvo pogledajte ranu da li ima nečistoća ili ostataka stakla, i tek kad ih odstranite isperite ranu pod mlazom tekuće vode, a onda dezinfikujte alkoholom i previjte. Ako je krvarenje jako, ipak idite kod lekara.

Kad je reč o opekotinama, i sami ćete se snaći ako se na opečenom mestu pojave samo crvenilo i bol. Na to mesto stavite čistu pamučnu krpu natopljenu nekim uljem, recimo kantarionovim ili maslinovim, i uklonite je kad umine bol.

Ako ste se opekli tako da je rana duboka, i pritom ne osećate bol, morate kod lekara.

BEZ PETARDI

Petardama se, nažalost, najčešće povređuju deca i to - prstiće i oči. Prethodnih godina, iako je upotreba pirotehnike za Novu godinu, zbog bolje kontrole prodaje, manja nego pre nekoliko godina, bilo je tako teških povreda da su deca ostajala bez prstića, i sa oštećenjem vida. Zato je najbolje da slavite bez pirotehnike.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još