Ponavljanje Velikog praska

ŽENEVA, 29. marta 2010. (Beta) - Naučnici Evropskog centra za nuklearno istraživanje (CERN) pokušaće u utorak da ponove trenutak Velikog praska koji se dogodio pre 13,7 milijardi godina kada je, kako se smatra, nastao svemir.

Svetski mediji javljaju da će u najvećem eksperimentu na svetu naučnici u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pokušati da najvećom energijom do sada izazovu sudar čestica.

Direktor CERN-a Rolf-Diter Hojer objasnio je da će možda biti potrebno da prođu sati ili dani dok ne dođe do sudara. Naučnici smatraju da bi mogli da otkriju tamnu materiju koja, kako se pretpostavlja, čini 25 odsto svemira, ali čije postojanje nije dokazano.

Astronomi i fizičari tvrde da se trenutno poznaje samo pet odsto svemira, a nevidljivi ostatak sastoji se od tamne materije i tamne energije koje čine 25 odnosno 70 odsto svemira. CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, koji se nalazi u okolini Ženeve, na granici Švajcarske i Francuske. LHC je smešten u ogromnom kružnom podzemnom tunelu, obima 27 kilometara.

Pogledajte još