POSEBNO POSLE TRIDESETE: Zašto se najviše gojimo oko struka?

Prema poslednjim istraživanjima, ljudima srednjih godina zaista je teže da izgube naslage oko stomaka, i muškarcima i ženama.

Čak i oni koji su u mladosti bili mršavi, u srednjim godinama mogu drastično da se prošire.

Doktor Nerav Padlija, stručnjak za mršavljenje, tvrdi da je i tada kilažom lakše upravljati nego što mislimo. Samo treba shvatiti šta vodi ka debljanju i prilagoditi se tome.

Dolaskom u tridesete godine života, količina hormona u telu pada. To je razlog zašto i metabolizam počinje sporije da radi, a što on sporije radi, ljudi se više debljaju. Naime, tada se sagoreva manje energije i skuplja više masti u telu.

Istraživači su otkrili da to kod prosečnog muškarca i žene uzrokuje dodatnih 450 do 900 grama svake godine, i to u dobu od 35. do 55. godine života.

Situacija kod muškaraca

Visok nivo testosterona odgovoran je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kada su mlađi. To se događa zato što taj muški hormon veže masno tkivo i izbacuje ga iz tela i ne gomila se oko struka. Takođe, pomaže pri izgrađivanju mišića, ubrzava metabolizam i smanjuje rizik od pojave dijabetesa jer održava osetljivost na insulin.

- Ali nakon 30. godine količina testosterona se prirodno smanjuje za otprilike jedan posto godišnje - objašnjava dr Padlija.

To podstiče telo da sakuplja masti, posebno u području stomaka, što nije samo estetski problem, već i zdravstveni jer povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Situacija kod žena

Žensko telo ima nežnu ravnotežu progesterona i estrogena tokom plodnog razdoblja života. Poznato je da viši nivo estrogena povećava nastanak masnog tkiva. Kod mlađih žena količina oba hormona je podjednaka.

Ali od 35. godine života nivo oba hormona se smanjuje, što na kraju vodi do menopauze.

- Međutim, količina progesterona se smanjuje brže, što uzrokuje formiranje masnih naslaga oko struka - dodaje ovaj stručnjak.

Šta se još događa kod oba pola?

Pad hormona dovodi do smanjenja mišićne mase i kod muškaraca i kod žena. A, kako je mišićno tkivo jedan od glavnih potrošača glukoze u telu, dolazi do težeg gubitka suvišnih kalorija, što vodi gomilanju naslaga na stomaku. Kod smanjivanja mišićne mase telo ne obrađuje ugljene hidrate delotvorno, pa treba paziti da se ne jede previše.

Najbolji načini za održavanje vitke linije jeste više proteina, manje ugljenih hidrata, veća aktivnost mišića, smanjivanje stresa, manje sedenja na stolici/fotelji i poboljšanje kvaliteta sna.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.