Narko-trgovina dominira kriminalom

BEOGRAD, 29. marta 2010. (Beta) – Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović izjavio je u ponedeljak da je ilegalna trgovina narkoticima najizraženiji oblik organizovanog kriminala i da BIA, zajedno sa drugim bezbednosnim snagama u zemlji i svetu, radi na njegovom suzbijanju.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost koji razmatra rad državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, Vukadinović je ocenio da je Kosovo najugroženije zbog ilegalne trgovine narkoticima i da ono uz to potencijalno najviše ugrožava Evropu.

"Balkanska ruta, kojom narkotici dolaze iz Avganistana, zadaje glavobolje i Zapadnoj Evropi, jer preko 80 odsto droge prelazi preko Turske, Bugarske i Makedonije kroz Srbiju i dalje preko Hrvatske i Slovenije", rekao je Vukadinović i upozorio da organizovani kriminal utiče na sve sfere društva, a da novac dobijen tim akcijama može da bude upotrebljen za terorizam.

Prema njegovim rečima, BIA radi i na presecanju šverca kokaina iz Južne Amerike koji prekookeanskim brodovima dolazi do Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Albanije u Srbiju.

Pogledajte još