UZROČNICI ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Kozmetički proizvodi puni su štetnih materija

Hemikalije u kozmetici mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće poput osipa, mučnine, povraćanja, problema s bubrezima, glavobolje, dermatitisa, gubitka kose, neuroloških i hormonalnih problema, bolova u zglobovima i kostima. Donosimo deset štetnih hemikalija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo.

1. BHA i BHT

BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuju alergijske reakcije na koži i mogu uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sistemom.

2. Veštačke boje

PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a veštačke boje nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kosu sadrže ga u većoj količini nego svetle. Mešavina različitih hemikalija u farbi je kancerogena, a boje mogu sadržati i nisku količinu teških metala.

Neke boje nisu odobrene kao aditivi u ishrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu sadržati aluminijum i druge toksične metale koji daju sjaj proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.

3. Živa

Metal živa nalazi se u ribi, vakcinama, ali i u dekorativnoj kozmetici i kozmetičkim proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije i iritacije na koži.

4. Formaldehid

Sastojci koji puštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za negu lica, tela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte.

Oni mogu iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima i nastanak raka.

5. Parabeni

Najviše se koriste kao konzervansi u kozmetici, a nalaze se u proizvodima preparativne i dekorativne kozmetike. Uzrokuju endokrine bolesti, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da metilparaben koji se nanosi na kožu, reaguje sa UVB zrakama i dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNA.

6. "Propylene Glycol"

Derivat nafte nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primeni.

7. "Sodium Lauryl Sulfate (SLS)" i "Sodium Laureth Sulfate (SLES)"

Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pena za kupanje, u deterdžentima za pranje. U SLES-u mogu se nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.

8. Triklosan

Konzervans koji se nalazi u kozmetici ima antibakterijsko dejstvo, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonske bolesti i doprineti otpornosti bakterija na antibiotike.

9. Petrolatum

Mineral petrolatum nalazi se u bebi uljima, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje šminke i sjaju za usta. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitisera i proširenih pora.

10. "Cyclomethicone" i "Siloxane"

Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidrira i omekšava kožu, poput krema za lice i dezodoransa. Uzrokuju endokrine i hormonske bolesti.

Izvor: She.hr/Alo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.