Austrijanci bi mogli učestvovati na tenderu za Telekom

BEČ, 30. marta 2010. (Beta) - Telekom Austrija (TA) mogao bi da učestvuje na tenderu za kupovinu 40 odsto akcija Telekoma Srbije, piše u utorak bečki Virtšaftsblat.

Kako navodi taj ekonomski dnevnik, tender bi u Telekomu Austrija koji u Srbiji već ima kompaniju za mobilnu telefoniju, "mogao da izazove interesovanje za kupovinu" fiksnog operatera Telekom Srbije.

Prema nekim analitičarima, navodi Virtšaftsblat, vrednost 40 odsto srpske telekomunikacione kompanije, procenjuje se na jednu do dve milijarde evra. Telekom Austrije je, preko svoje firme Vip mobajl, učestvovao na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, ali je tu pobedio norveški Telenor.

Kupovinom 40 odsto udela u Telekomu Srbija, Telekom Austrija bi došao do licence za fiksnu mrežu. Na ovaj način, mogla bi da se sprovede nova strategija spajanja fiksne mreže sa mobilnim proizvodima, navodi Virtšaftsblat. Bečki list je još dodao da je Vlada Srbije najavila je da na jesen namerava da proda polovinu od 80 odsto akcija koje ima u Telekomu Srbije.

Pogledajte još