Kalorične užine i gojazna deca

ČEPEL HIL, 30. mart 2010. (FoNet) - Užine bogate kalorijama glavni su krivac za sve prisutniju dečju gojaznost. Gojaznost kod dece nastavlja da se širi kako u SAD tako i u drugim delovima sveta. Jedna nova studija ustanovila je da je vodeći uzročnik toga preterano konzumiranje užine i "grickalica".

Svako treće dete u Americi ima prekomernu težinu ili je gojazno. U jednoj novoj studiji, navodi se da neka gojazna deca već sa tri godine imaju rane upozoravajuće znake srčanih oboljenja. Druge studije pokazale su da gojazna deca imaju više šansi da ostanu gojazna i kada odrastu.

Istraživanje je takođe ustanovilo da američka deca jedu prosečno tri užine dnevno, uz tri regularna obroka i da tim užinama u organizam unose skoro trećina dnevno potrebnih kalorija.

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu pratili su navike u ishrani američke dece tokom više od 30 godina. Oni su proučavali podatke o 31.000 dece između dve i osamnaest godina i ustanovili su da slatkiši i zaslađeni napici ostaju glavni izvor kalorija od užina. Odmah za njima su slane "grickalice" i slatkiši.

Na nedavnom savetovanju o dečjoj gojaznosti, vodeći zdravstveni savetnik američke vlade Redžina Bendžamin izjavila je pred zakonodavcima da administracija predsednika Obame radi na tome da zdravu ishranu učini pristupačnijom: "Postoji sve širi konsenzus da mi kao nacija moramo da preuredimo naše zajednice i okruženje u kojima će zdrav izbor biti lakši izbor i pristupačan izbor".

Podaci pokazuju da se broj slučajeva dečije gojaznosti utrostručio u protekle tri decenije. Kako bi se takav trend preokrenuo, stručnjaci se slažu da bi automati za hranu u školama trebalo da ponude zdravu hranu.

"Moramo više da se potrudimo kako bi osigurali da to što se nalazi u automatima za hranu bude veoma određeno. Smatramo da je došlo vreme za uvođenje pravila", uveren je sekretar za poljoprivredu Tom Vilsek.

Prva dama SAD Mišel Obama je  pokrenula program za motivisanje školske dece da jedu zdravu hranu i da vežbaju. Administracija je takođe objavila da je obezbedila 400 miliona dolara federalne pomoći za otvaranje više prodavnica sa svežim proizvodima u siromašnijim zajednicama.

Međutim, mnoge lokalne državne institucije za obrazovanje smanjile su odmore i broj časova fizičkog vaspitanja u školama pa Federalna vlada sada ohrabruje škole da omoguće više vremena kako bi deca mogla da učestvuju u fizičkim aktivnostima.

"Preporučeno je da deca dobiju 150 minuta vežbanja nedeljno u osnovnim školama i 225 minuta u starijim razredima, a to se ne primenjuje. Mnoge škole fizičko vaspitanje ne shvataju ozbiljno", upozorava Redžina Bendžamin.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozivaju na povećanje poreza na zaslađene napitke i brzu hranu, ograničavanje broja restorana brze hrane u okolini škola i zabranu reklamiranja loše hrane namenjene deci.

Odbor za sprečavanje dečje gojaznosti, koji je formirao predsednik Obama, planira da se sastane sa predsednikom kako bi mu saopštio svoje preporuke za rešavanje tog problema.

Pogledajte još