Apatin

Apatinska opština predstavlja tipičnu vojvođansku mešavinu raznih naroda. Pored srpskih etnosa kao što su Ličani i Kordunaši (u selu Prigrevica), Banijci i Bosanci, prisutni su i Nemci, Mađari (selo Kupusina), Romi, Hrvati i Šokci (selo Sonta). Svaki od ovih etnosa ima svoju bogatu kulturu, tradiciju, jezik i običaje, koje neguju u okviru svojih kulturno-umetničkih društava.

Prvi termalni izvori u apatinskoj opštini otvoreni su 1913. godine, ali tek 1927. godine  izvršena je temeljna analiza mineralnih svojstava vode, kada je utvrđeno da termalne vode spadaju u isti red kao i vode u Karlovim Varima (Češka), Harkanju (Mađarska) i Lipiku (Hrvatska). Krajem 1983. godine dovršena je izgradnja prve faze Banje "Junaković", a 2000. godine dograđen je i novi deo objekta. U Banji Junaković se leče razne vrste hroničnog reumatizma, povrede perifernog nervnog sistema i drugo.

Netaknuta priroda prašumskog izgleda, stoletna autohtona šuma, bare i močvare, bogatstvo flore i faune karakterisitke su Specijalnog rezervata prirode "Gornjeg Podunavlja". Ovaj rezervat deo je velike poplavne, ritsko močvarne zone srednjeg toka Dunava. 280 vrsta ptica, od kojih neke veoma retke, kao što je orao belorepan, crna roda, kormorani, kao i autohtone šume crne topole, brestova, crnog gloga i hrasta, staništa više vrsta orhideja, lokvanja i drugih biljaka, dovoljno govore neprocenjivom prirodnom bogatstvu ovog prirodnog rezervata.

Još nedovoljno razvijena grana turističke ponude ovog kraja je posmatranje ptica ("birdwatching") i eko safari, koji u svetu već predstavljaju značajan turisitički proizvod. Ali to je i prednost ovog područja. Nedovoljno istraženo područje apatinske opštine interesantno je ne samo za naučnike, već i za sve ljubitelje prirode. Pored pomenutih ptica i sisara, ovo područje je interesantno za ljubitelje leptirova i drugih insekata, rakova, školjki, cveća i ostalih retkih biljnih i životinjskih vrsta.

Apatin je od davnina poznat kao centar ribarstva. Poplavno područje Specijalnog prirodnog rezervata "Gornje Podunavlje" predstavlja prirodno mrestilište za oko 50 vrsta slatkovodnih riba, među kojima su najpoznatije vrste: šaran, štuka, smuđ, som. Nisu retki ulovi kapitalnih primeraka, naročito somova, koji su teški i preko 30 kg. U ranijim vremenima neretki su bili ulovi i nekih morskih riba, kao što su jesetra, moruna i jegulja. Danas ovo područje pruža izuzetne mogućnosti za ribolov, kako na Dunavu, tako i na mnogobrojnim meandrima, rukavcima i mrtvajama. Takođe, poznata je apatinska ribarska kulinarska tradicija, kao i manifestacija "Apatinske ribarske večeri".

Dobra putna infrastruktura koja se proteže kroz nepregledna polja, šume i močvare, idealno su područje za zaljubljenike u biciklizam.

Dunav na ovom području pruža i nekoliko prelepih plaža pogodnih za kupanje i sportove na vodi u letnjim mesecima.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Apatin
Petefi Šandora 2a, 25200 Apatin
/faks: 025/ 772 555
mailto:apatintours@neobee.net
http://www.turizam.apatin.com  

Za informacije o smeštaju pogledajte ovde

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.