Bač

Opština Bač se nalazi u jugozapadnom delu Vojvodine. To je pogranična opština, njenu zapadnu granicu prema Hrvatskoj čini Dunav u dužini od 43 km. Bač je udaljen 62 km od Novog Sada, 140 km od Beograda i 120 km od Subotice.

Istorija Bača počinje još u bronzano doba. U Budimpešti se čuva mač iz tog perioda koji je nađen u okolini današnjeg Bača.

Drevni grad na reci Mostongi, koja je danas isušeno korito reke, dao je ime celoj regiji - Bačka. Prvi pisani tragovi o Baču potiču iz perioda rimskog cara Justinijana, koji pominje Bač u jednom svom pismu 535 godine..

Bač je prema nekim letopisima bio i Avarska tvrđava (873.). Ugarski kralj Stjepan i osnovao je u Baču županiju, a na prelazu prvog milenijuma u drugi, Bač je već bio izgrađen i utvrđen grad, povezan Mostongom sa Dunavom. U 12. veku Bač beleži veliki uspon. U tom periodu se prvi put u pisanim izvorima pominje kao moćna tvrđava, sve do provale Mongola 1241. godine. Početkom 15. veka nakon Mohačke bitke i pada Beograda, biva osvojen od strane Turaka.

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe Bača obuhvata srednjovekovnu tvrđavu, Franjevački samostan, manastir Bođane i tursko kupatilo - hamam.

Za vreme krstaških ratova u okviru današnjeg Franjevačkog samostana bila je bolnica za koju se pretpostavlja da je bila među prvima u ovom delu Evrope.

Treba istaći i prva apoteku u Vojvodini (19.vek), koja se nalazi u centru Bača, u kući porodice Gebauer.

Sa obzirom na blizinu Dunava, u okolini Bača  nalazi se i veliki broj bara i močvara bogatih raznovrsnom ribom (som, štuka, linjak, smuđ, kečiga, šaran, babuška itd.)

Opština Bač raspolaže brojnim površinama pod šumom, od kojih su za razvoj lovnog turizma interesantne Ristovača, Vranjak, Guvnište i Gornji rit. Šume se odlikuju mnoštvom primeraka flore i faune ( ritski jelen, divlja svinja, srna, zec, lisica, fazan, jarebica, prepelica, divlje patke, divlje guske itd.)

Bač
Trg dr Zorana Đinđića 4, 21420 Bač
/faks: 021/ 772 222
mailto:turizambac@eunet.yu
http://www.bac.co.yu  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još