Novi Sad

Za samo tri veka, vredni i vešti ljudi, različitih nacionalnosti koji su se iz raznih krajeva doselili u Novi Sad, stvorili su grad sa ugledom "srpske Atine", moderan univerzitetski, poslovni i sportski centar, mesto dobre hrane i dobre zabave za sva životna doba. Novi Sad je 1748. godine, za 80.000 forinti, od Bečkog dvora kupio svoje ime i status slobodnog kraljevskog grada.

Novi Sad (1255. km) je prva veća luka na Dunavu kroz Srbiju i drugi po veličini grad u Srbiji. To je grad koji brižljivo neguje svoju kulturnu tradiciju. Gimnazija je osnovana 1810. godine, Matica srpska sa najstarijim književnim časopisom u Evropi ("Letopis") koji izlazi od 1826. godine i Srpsko narodno pozorište osnovano 1861. godine. Gradsko jezgro Novog Sada obiluje mnogobrojnim arhitektonskim zdanjima koja predstavljaju mešavinu gotike, baroka, secesije i neoklasicizma. U njemu su smeštene najvažnije ustanove, muzeji, galerije.

Galerija Matice srpske, osnovana 1874. godine čuva najlepšu i najpotpuniju zbirku slika i grafika srpskog slikarstva. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog sadrži dela napoznatijih srpskih slikara 20. veka, a Muzej Vojvodine bogatu zbirku predmeta materijalne i duhovne kulture Vojvodine.

U užem centru grada nalazi se veliki broj hramova iz 18. i 19. veka, od neprocenjive vrednosti: Almaška, Uspenska i Saborna crkva, Katolička crkva Imena Marijinog, protestantske crkve i Sinagoga. Najslikovitija ulica u gradu je Dunavska, sa nizom kuća iz druge polovine 19. veka.

Novi Sad je i moderan grad dinamičnog ritma, kreativnih i komunikativnih ljudi, spremnih da prihvate nove ideje i sklapaju nova prijateljstva. On je univerzitetski centar sa 13 fakulteta, grad sa mnogo muzeja i umetničkih galerija, međunarodni sajamski, poslovni i sportski centar. Posebno zanimljive kulturne manifestacije su "Sterijino pozorje" - festival domaće drame, i EXIT - najveći muzički festival na otvorenom u jugoistočnoj Evropi, koji svake godine okuplja stotine hiljada mladih ljudi iz celog sveta.

Zaštitni znak grada je Petrovaradinska tvrđava, smeštena na brdu na desnoj obali Dunava, nasuprot centru grada. Neki je zovu i "Gibraltar na Dunavu". Tvrđava, građena između 1692. i 1780. godine, po sistemu francuskog arhitekte Sebastijana Vobana, ima 12.000 puškarnica, podzemlje sa galerijama na četiri nivoa, 16 km podzemnih hodnika (za neke se pretpostavlja da vode i do Dunava) i mesta za 400 topova. Tvrđava je otvorena za posetioce, a postoje i posebni vodiči za podzemne hodnike. U samoj tvrđavi  nalazi se i 88 umetničkih ateljea. Na tvrđavi se nalazi i Muzej grada Novog Sada sa stalnom postavkom eksponata koji prikazuju život grada od prve polovine 18. do sredine 20. veka i izložbu arheoloških nalaza nađenih na Tvrđavi. Sa tvrđave se pruža impresivan pogled na grad, tako da obilazak tvrđave pruža izuzetno zadovoljstvo. Simbol Petrovaradinske tvrđave je sat na vidikovcu, čije kazaljke imaju zamenjenu funkciju - velika pokazuje sate, a mala minute, kako bi putnici koji plove Dunavom izdaleka mogli da vide koliko je sati.

U Novom Sadu ćete naći i divna mesta za zabavu i odmor. Gradska plaža Štrand spada među najlepše na Dunavu, a za ljubitelje sportova na vodi privlačan je kompleks Ribarsko ostrvo, sa nekoliko nautičkih i jedriličarskih klubova. Mnogobrojni restorani, od elitnih do onih sa opuštenom atmosferom, nude izuzetno bogat izbor jela različitih svetskih kuhinja, kao i probrane specijalitete domaće kuhinje.

Turističke informacije i smeštaj:

Gradska uprava za turizam
Turistički informativni centar Novi Sad
21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 9
/faks: 021/421 811, 421 812, 451 481
mailto:ticns@ptt.yu
http://www.novisadtourism.org.yu
http://www.novisadtourism.com  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još