Organizator Mundijala negira optužbe o fudbalskom puču

JOHANESBURG, 30. marta 2010. (Beta-AP) - Predsednik organizacionog komiteta Svetskog prvenstva, Irvin Koza odbacio je optužbe da je spremao tajni postupak da bi smenio predsednika Fudbalskog saveza Južne Afrike (SAFA).

Koza je i predsednik Premijer lige Južne Afrike i kluba Orlando Pajrats. On je rekao da su optužbe "ne samo lažne, već i zlobne" i da ih poturaju "oni kojima očigledno nije stalo da da duh Svetskog prvenstva bude na prvom mestu".

SAFA je izrazila razočaranje posle optužbi i odgovorili ponovo potvrdivši da je "potpuno koncentrisana na organizovanje najboljeg Svetskog prvenstva ikad".

Predsednik saveza Kirsten Nematandani rekao je da će savez sakupiti još informacija o izveštajima i tužiti odgovorne, a na taj način će održati "integritet Svetskog prvenstva".

Južnoafrički dnevnik Sandej tajms objavio je ove nedelje da je Koza lobirao kod vladinih funkcionera i predstavnika klubova da pokrenu glasanje o poverenju Nematandaniju. Novina je takođe prenela da je SAFA pokušao da smeni predsednika organizacionog komiteta.

Koza i izvršni direktor organizacionog odbora, Deni Džordan odustali su septembra 2009. godine od kandidature za predsednika, tako da je Nematandani bio jedini kandidat.

Pogledajte još