Vojska Srbije otvorena za prijem žena

BEOGRAD, 31. marta 2010. (Beta) - Vojska Srbije trenutno ima 330 žena u uniformi i 105 kadetkinja na Vojnoj akademiji u Beogradu, izjavio je u sredu ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac na konferenciji za novinare o primeni Rezolucije UN 1325 o većem uključivanju žena u sistem bezbednosti.

"Sledeće godine u septembru ćemo imati prve žene koje će biti potporučnici Vojske Srbije", rekao je Šutanovac u Domu Vojske u Beogradu govoreći o merama koje je Ministarstvo odbrane preduzelo radi veće zastupljenosti žena u vojsci.

Šutanovac je naveo da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da u svoje redove uključe više žena ne samo zbog preporuka iz Rezolucije UN 1325 već i zbog toga što se time jača sistem bezbednosti u Srbiji.

Predsednica nevladine organizacije Fond za političku izuzetnost Sonja Liht predala je Šutanovcu preporuke za izradu Nacionalnog plana primene Rezolucije UN 1325 koja predviđa veće uključivanje žena u sistem bezbednosti. Liht je navela da se u Srbiji povećava uticaj žena u politici i u državnim institucijama u kojima se odlučuje, ali da to još nije dovoljno.

Pogledajte još