Ceca Ražnatović tužila Press

BEOGRAD, 31. mart 2010. (FoNet) - Folk pevačica Svetlana Ražnatović, udovica Željka Ražnatovića Arkana, tužila je Press zbog prenošenja izjave iz intervjua bivšeg ministra policije Radmila Bogdanovića nedeljniku NIN, tražeći na ime "psihičkih bolova, povrede časti i ugleda" čak 30 miliona dinara, što je najveći odštetni zahtev u istoriji srpske štampe.

Povod za tužbu je deo Bogdanovićevog intervjua u kojem on govori o pozadini Arkanovog ubistva u beogradskom Interkontinentalu i navodi da je Svetlana Ražnatović, dok je njen suprug bio na recepciji, sa sestrom otišla u hotelski butik.

Press ističe da je preneo Bogdanovićev citat o tome, poštujući sva pravila novinarske profesije i napominje da on nije detaljnije objasnio svoju sumnju. 

Reakcija NUNS-a
Reagujući na ovaj zahtev, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Jelka Jovanović smatra da je Svetlana Ražnatović na pogrešnu adresu uputila tužbu i upozorava da je odštetni zahtev protiv lista Press tako visok da bi urušio svaki medij, ako bi bio usvojen.

Prema rečima Jovanović, "NUNS se načelno protivi suđenjima povedenim zbog prenošenja izjava relevantnih sagovornika, što je, nesumnjivo, bivši ministar policije Radmilo Bogdanović, kada je reč o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana". Razumljiva je, s druge strane, smatra Jovanović, "povređenost udovice Ražnatović, ali adresa kojoj bi eventualnom tužbom trebalo da se obrati izvesno nisu mediji".

"Javne ličnosti moraju imati viši prag tolerancije kada je u pitanju pisanje o njima, ali i veću odgovornost kada je reč o davanju informacija", napomenula je Jovanović u izjavi koju prenosi Press. Kada je reč o izjavi Bogdanovića, ona pretpostavlja da postoje službene beleške kojima on može da potkrepi svoje sumnje.

"Ukoliko nije tako, on je jedina adresa kojoj gospođa Ražnatović treba da se obrati", smatra Jovanović i zaključuje da je odštetni zahtev je tako visok, da bi sasvim izvesno urušio svaki medij ukoliko bi mu bilo udovoljeno.

Reakcija UNS-a
Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović smatra da je zahtev Svetlane Ražnatović listu Press za odštetu zaprepašćujuće visok, upozoravajući da je to direktna posledica izmena Zakona o informisanju, kojim su letos uvedene drakonske kazne za izdavače, urednike i novinare.

"Te kazne, ocenila je Smajlović u izjavi za Press, prouzrokovale su povećanje apetita za naknadu štete zbog povrede časti i uvrede.

Nikada pre nije bilo ovako astronomskih zahteva. Ako bi sudovi usvajali takve zahteve za naknadu štete, to bi vodilo gušenju medija, zaključila je Smajlović.

Pogledajte još