U deklaraciji se stvari ne zovu pravim imenom

BON/BEOGRAD, 31. marta 2010. (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak izjavila je u sredu da je usvajanje deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije najmanji mogući korak koji je mogao biti učinjen, ali da se u tom dokumentu stvari ne imenuju pravim imenom.

"Žene i ćerke ubijenih u Srebrenici ovakvu deklaraciju ne mogu da prihvate kao pravo izvinjenje", izjavila je Pak za Dojče vele i dodala da deklaracija "nije na pravi način osudila niti imenovala zločin koji se u Srebrenici dogodio".

Pak je dodala da je deklaracija trebalo da pokaže srpskom narodu da je ono što je uradio režim Slobodana Miloševića i general Ratko Mladić, urađeno u ime srpskog naroda.

"Da je deklaracija bila striktna i imenovala stvari pravim imenom - genocid, i da je rečeno: 'to je urađeno u naše ime', onda bi ona rezultirala stvaranjem jasne slike u Srbiji šta se zaista dogodilo u prošlosti", izavila je Pak.

Ona navodi da je deklaracija usvojena u ovakvom obliku zbog činjenice da je jedan od koalicionih partnera u Vladi Srbije "Miloševićeva partija", ali i zbog toga što se opozicija i jedan broj ljudi u Srbiji protive tome da se stvari nazovu pravim imenom.

Pogledajte još