Vakcina i autizam - bez dokaza o vezi

SAN DIJEGO, 31. mart 2010. (FoNet) - Američki Federalni sud presudio je da nema dovoljno dokaza o povezanosti vakcina i autizma, neurološkog poremećaja koji pogađa sposobnost obolelog da komunicira sa drugim osobama.

Već decenijama neki roditelji, istraživači i lekari raspravljaju o mogućoj vezi autizma i vakcina koje sadrže konzervans pod nazivom timerosal. Hiljade roditelja sa autističnom decom podnelo je tužbe sudu kada se kod njihove dece razvio autizam posle vakcinacije.

Međutim, američki Federalni sud presudio je da nema dovoljno dokaza o toj povezanosti. Odluka suda predstavlja udarac za više od 5.000 porodica koje tvrde da je živa u timerosalu izazvala autizam kod njihove dece. Autizam je složen neurološki poremećaj, a tretmani su često veoma skupi. Da bi dobile novčanu nadoknadu od vlade, porodice su morale da dokažu da je timerosal u vakcinama izazvao autizam kod njihove dece.

Rebeka Estep iz San Dijega ima 12-godišnjeg autističnog sina. Ona je jedan od roditelja koji su pomogli da njihov slučaj stigne do federalnog suda.

"Bila sam razočarana, ali ne i iznenađena. Sud pred kojim se sudi o vakcinama je deo sistema u kojem vladini advokati brane vladin program koristeći nauku koju finansira vlada, o čemu odlučuju vladine sudije. Mislim da ta deca nisu imala mnogo šansi", izjavila je gospođa Estep za Glas Amerike.

Sud je objavio 600 stranica nalaza i saopštio da nema jasnih dokaza koji povezuju timerosal sa autizmom. Međutim, grupe koje se bore protiv vakcine odbacuju nedavnu odluku suda. Ispitivanje javnog mnjenja na nacionalnom nivou navodi da svaki četvrti roditelj u SAD veruje da vakcine koje sadrže timerosal uzrokuju autizam kod zdrave dece, kao i da je svaki osmi roditelj odbio najmanje jednu preporučenu dozu vakcine.

Svaki četvrti roditelj u SAD veruje da pojedine vakcine izazivaju autizam. To nije iznenadjujuće, kaže Artur Alen, autor knjige "Vakcina" koja se bavi pitanjem vakcina i kontroverzi oko njih. "Na neki način, rasprave kao što je ova nikada ne prestaju. Kao što i dalje postoje ljudi koji veruju da je fluor u vodi za piće vladina zavera", izjavio je Alen.

Doktor Pol Ofit iz Dečje bolnice u Filadelfiji kaže da je vreme da se krene dalje kako bi se ustanovio pravi uzrok
autizma: "Mislim da bi odluka suda trebalo da donese olakšanje roditeljima koji su konačno ostavili po strani mišljenje da je vakcina bila problem. Sada bi trebalo da usmerimo našu pažnju na stvarni uzrok ili uzroke autizma."

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da autizam pogađa skoro jedan odsto dece u SAD. Neki povezuju autizam sa godinama majke, drugi sa genom autizma, dok neka istraživanja okrivljuju zagađivače prirodne sredine.

Uprkos nekim značajnim studijama o autizmu, ne postoje utvrđeni lek ili terapija, mada stručnjaci navode da određene terapije i obrazovni pristupi mogu da umanje teškoće povezane sa tim poremećajem.

Pogledajte još