Smederevo

Na 1116. kilometru toka Dunava nalazi se Smederevo, srednjovekovna prestonica Srbije, grad istorije, grožđa i poznatog vina smederevka. Smederevo se nalazi na južnom obodu Panonskog basena, 45 km od Beograda. Sa severa je oivičeno Dunavom, a sa istoka Velikom Moravom. Razgranata saobraćajna mreža omogućava dobru povezanost Smedereva drumskim (autoput E 75 prolazi u dužini od 30 km kroz opštinu), železničkim (sa Beogradom i severom Srbije) i vodenim putevima.

Naselje na mestu današnjeg Smedereva prvi put se pominje u povelji vizantijskog cara Vasilija 1019. godine. U našim izvorima, pod svojim imenom, prvi put se pominje 1381. u Ravaničkoj povelji. Sve do 15. veka Smederevo je bilo manje poznato mesto.

Smederevska tvrđava građena je u 15. veku, za vreme despota Đurđa Brankovića kao srpska prestonica, na površini od 10,5 hektara, oblika nepravilnog trougla sa 25 kula. Sve muke i nevolje oko gradnje Smederevske tvrđave, a posebno veliki kuluci, pripisivani su despotovoj ženi Jerini. Narod je, misleći da se tvrđava gradi po njenoj želji, nju nazvao prokletom Jerinom.

Zanimljiva je vila Zlatni breg iz 1831. godine, letnjikovac Miloša Obrenovića osnivača kraljevske dinastije Obrenović, koji je tu zasadio 36 hektara vinograda.

Od kulturno-istorijskih spomenika u Smederevu treba pomenuti Rimski bunar, ostatke rimskog utvrđenja Kulič, crkvu Svetog Đorđa (1849-1854), Karađorđev dud, pod kojim su Turci 1805. godine predali ključeve grada Karađorđu.

Krajem septembra u Smederevu se održava tradicionalna manifestacija "Smederevska jesen", uz defile srednjovekovnih vitezova, obilje voća, grožđa i vina. Vinski podrum, izgrađen početkom prošlog veka, svedoči o dugoj tradiciji vinogradarstva u ovom kraju. Za turističke grupe organizuje se i obilazak plantaža i vinograda "Godomina", Starog i Novog podruma, uz degustaciju kvalitetnih vina i rakije "Lozovače".

Tokom letnjih meseci organizuje se krstarenje Dunavom, sa pogledom na Smederevsku tvrđavu, Vilu Obrenovića i turističko izletište "Jugovo". U rukavcu naspram 1129. kilometra nalazi se lepo uređen kompleks sportskih terena, a na 1121. km je izletište "Jugovo", sa uređenim kupalištem. Nasuprot njemu, na levoj obali je rukavac Provala koji, tokom perioda cvetanja lokvanja, postaje najdivnija ploveća bašta. "Jugovo"se nalazi 4 km uzvodno od Smedereva i predstavlja izletnički kompleks koji sadrži smeštajne i ugostiteljske objekte, otvoreni olimpijski bazen s termalnom vodom, teniske terene, terene za odbojku na pesku i male sportove, šetalište pored Dunava.

Od ostalih izletišta u okolini Smedereva tu su Lunjevačka šuma, Šalinački lug, jedinstven hrastov lug posebno interesantan za botaničare i ekologe, Drugovačko i Šalinačko jezero, pogodni za odmor i rekreaciju tokom letnjih meseci,

U neposrednoj blizini Smedereva ima dosta ribolovnih voda (Dunav,Velika Morava, rukavci, bare, mrtvaje, jezera) koje pružaju odlične uslove za ribolov, naročito bele ribe (som, šaran, smuđ, štuka, kečiga).

Za ljubitelje lova organizuje se odlazak do lovnih terena opštine Smederevo u pratnji lovaca Lovačkog društva "Smederevo" i "Drugovac", gde se lovi niska divljač.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Smederevo
Karađorđeva 5-7, 11300 Smederevo
026/222 952,
mailto:toosd@sezampro.yu
http://www.smederevo.co.yu  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još