23. beogradski Time Force maraton

23. beogradski Time Force maraton održaće se 18. aprila, rečeno je na prvoj konferenciji za novinare. Pokrovitelj ovogodišnjeg maratona je skupština grada, a organizacija je poverena preduzeću „Beogradski maraton“ i sekretarijatu za sport i omladinu.

Po prvi put, od kako se održava, maraton će biti organizovan u nedelju, a ova ideja usvojena je na predlog gradonačelnika Dragana Đilasa. Ideja je da se izbegnu gužve, pa je zbog toga nedelja najidealniji dan za održavanje manifestacije. Takođe, pomeranje trke neće uticati na rekonstrukciju Gazele, što je veoma značajan segment, prema rečima gradonačelnika Beograda.

Direktor maratona, Dejan Nikolić, podsetio je javnost da se ove godine obeležava 2500 godina od održavanja prvog maratona, ali i 100 godina od prvog srpskog maratona. Tadašnja staza bila je duga 33 km, a prostirala se od Beograda do Obrenovca. Zanimljiv detalj od tog 9. marta 1910. godine je da je znak za start dat pucnjem iz pištolja, dok je tokom finiša korišćen top.

Kao i svake godine, najveća briga organizatora je vreme. Prognoze za sada najavljuju lep i sunčan dan, što ostavlja prostor za nadu da će neki od rekorda beogradskog maratona 18. aprila biti oboren.

Na prvoj konferenciji nije bilo reči o takmikčarima koji će posetiti srpsku prestonicu, ali je istaknuto da su menadžeri preduzeća „Beogradski maraton“ na terenu i da pokušavaju da dovedu što elitnije trkače. Kao i uvek, najveće šanse imaće trkači iz Kenije.

Gosti konferencije bili su i Slobodan Branković, generalni sekretar atletskog saveza Srbije, koji je najavio da će se u okviru maratona održati i državno prvenstvo u maratonu.

Sekretar za sport i omladinu, Aca Kovačević, izrazio je nadu da će i ovog proleća slika koju Beograd pošalje u svet biti dobra, baš kao i svake predhodne godine.

Pomoćnik u ministarstvu za omladinu i sport, Goran Kreclović, najavio je da će se svi resursi iskoristiti na najbolji mogući način, kako bi maraton protekao što bolje. Kreclović je dodao da ova manifestacija svake godine napravi neki značajan pomak u organizaciji i da se nada da će nekoliko koraka u napred biti načinjeno i ove godine.

Beogradski maraton, kao i u predhodne 22. godine, obuhvata trku zadovoljstva od 5 km, polumaraton i maratonsku trku. Dečiji maraton će takođe biti deo najmasovnijeg atlestkog takmičenja u Srbiji, a održaće se 10. aprila u Zoološkom vrtu.

Svi zainteresovani koji žele zvanično da se prijave za dve najveće trke, kao i za trku zadovoljstav to mogu učiniti preko zvaničnog sajta maratona do 10. aprila (www. www.bgmarathon.org), a prijavu je moguće izvršiti I na punktovima u Expo centru i na Trgu Nikole Pašića. Ovi prijavni centri radiće od 12. do 17. aprila. Radno vreme punktova biće od 10h do 20h, sem subote, 17. aprila, kada će punkt biti otvoren do 16h. Zvanično prijavljivanje će se tada i završiti.

Takmičari koji nisu iz Beograda svoje maratonske pakete će moći da podignu na sam dan trke do 9h, isključivo uz uslov da su izvršili online prijavu za učešće.

Cena prijave je 750 dinara za državljane Srbije i 3000 dinara za one koji nemaju srpsko državljanstvo.

Takmičari koji se prijave za maraton u svom paketu dobijaju: majicu, startni broj, mapu, medalju, okrepu i vodu, dok u sadržaju polumaratonskog paketa neće biti medalja.

Ukoliko neko od prijavljenih učesnika odustane od učestvovanja, organizator nije u obavezi da mu vrati novac.

Katarina Stojković

Pogledajte još