HOLIVUDSKO LICEMERJE U ČIPKANOM VEŠU! Francuske umetnice upitale: Da li su svaki flert i dodir seksualno uznemiravanje?

Zvezde koje su posle više decenija progovorile o neprijatnim iskustvima, nedavno su dobile glamuroznu podršku i prilikom dodele Zlatnih globusa, kada su se dive Holivuda obukle u crne toalete.

Pre dva dana, međutim, iz Evrope čuo se i drugačiji stav. Grupa od 100 žena, među kojima i francuska glumica Katrin Denev, odbacila je "puritanstvo" kao reakciju na holivudski seks skandal, ocenjujući da se od tada pojavio feminizam izražen "mržnjom prema muškarcima".

Tekst koji su potpisale i spisateljica Katrin Mije, glumica Ingrid Kavan, filozofkinja Pegi Sastr, poručuje da je silovanje bez sumnje zločin, ali da se sa druge strane sloboda govora sada pretvorila u suprotnost. Uporno flertovanje, muška galantnost, dodir ženskog kolena, ukraden poljubac tokom neke službene večere, ili erotska poruka privlačnoj ženi - ne moraju da budu zlostavljanje, uznemiravanje ili agresivan čin mačo muškarca, smatraju Francuskinje.

Internet je planuo kada su i najveće zvezde Holivuda obelodanile svoje traume zbog, sada već ozloglašenog Vajnstajna. Sa jedne strane čuju se zamerke zašto su do sada ćutale, a sa druge - opomene da Vajnstajn nije jedini i da je zapravo samo sinonim za odnos moćnog muškarca i potlačene žene u bilo kojoj profesiji.

Francuska grupa tvrdi da svest o seksualnom nasilju nad ženama u profesionalnom smislu, gde pojedini muškarci zaista zloupotrebljavaju položaj, ne sme da se minimizira, ali su stvari otišle suviše daleko.

- Puritanstvo se koristi kao argument za zaštitu žena i njihovu emancipaciju, čime su one predstavljene kao nekakve večite žrtve, što nije tako - navodi se u pismu.

- A stiglo je već i u umetnost. Sada se slike Baltazara Koslovskog u muzejima sa prikazanim nagim dečacima smatraju za podsticanje pedofilije, a pojedine spisateljice dobijaju savete od izdavača da muški likovi u knjigama budu manje "seksistički".

A post shared by Brie (@brielarson) on

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Pogledajte još