Tijanić: Vlast obećala da će nadoknaditi štetu RTS-u

BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić rekao je da su nadležni u vlasti obećali da će platiti eventualnu štetu zbog toga što Javni servis, zbog prenosa sednice iz Skupštine Srbije, nije emitovao predviđeni prenos fudbalske utakmice u Ligi šampiona.

"Nadležni u vlasti obećali su da će platiti eventualnu štetu i gubitak zbog neprenošenja utakmice Lige šampiona, a reč je o poslu čija bi vrednost, zajedno sa štetom, mogla da iznosi i do četiri miliona evra", rekao je Tijanić za današnje izdanje lista Danas.

RTS je u utorak 30. marta trebalo da prenosi prvu četvrtfinalnu utakmicu Lige šampiona između Bajerna iz Minhena i Mančester junajteda.

Od toga je, međutim, odustao, pošto je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović poslala pisani zahtev da Javni servis nastavi sa emitovanjem sednice na kojoj se razmatrala Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici.

"Dobili smo zahtev od predsednice parlamenta da nastavimo prenos Skupštine, što smo mi najpre odbili, jer je ugovoren prenos Lige šampiona. Međutim, ponovo smo dobili molbu da ne prekidamo rad parlamenta, tako da smo doneli odluku da, ipak, nastavimo sa prenosom", objasnio je Tijanić.

"Skupo smo platili prava na prenos Lige šampiona, reč je o milionskim sumama. Ugovorena pravila su veoma stroga, obavezni smo da 15 minuta ranije pustimo najavu, a prema ugovoru, nemamo pravo na snimak, već samo na direktan prenos", istakao je generalni direktor RTS-a.

On je naveo i da je Javni servis zbog neprenošenja utakmice primio više hiljada poziva nezadovoljnih građana i poručio da "više neće ponoviti ništa slično".

"Zbog teme i situacije ovoga puta smo nastavili prenos iz Skupštine, umesto utakmice, i sledeći put ne dolazi u ozbir, pošto to predstavlja neku vrstu ataka na Javni servis. Iscrpeli smo spremnost da parlament uređuje Javni servis, što je nedopustivo", rekao je Tijanić.

Pogledajte još