Korupcija ukrade češkom zdravstvu viise od milijardu evra

PRAG, 1. aprila 2010. (Beta) - Korupcija iz zdravstva u Češkoj izvuče godišnje čitavu desetinu novca od javnog zdravstvenog osiguranja, što je više od milijardu evra godišnje, izračunao je češki Transparensi internešenel (TI).

Za taj novac moglo bi da se leči 17.000 pacijenata sa rakom debelog creva, koji je jedan od najčešćih uzročnika smrti Čeha, ili da se jedna velika gradska bolnica opremi sanitetskim materijalom za sledećih 20 godina.

"Iz istraživanja proizlazi da je zdravstvo treća najkorupmiranija oblast - posle petrohemije i vojne industrije. Novac nestaje preko nekoliko crnih rupa, počev od nabavke opreme za bolnice, preko građevinskih radova, nabavke lekova a i pacijenti podmićuju lekare", kazao je za češki nedeljnik Tiden David Ondračka iz češke TI.

Bujanje korupcije u češkom zdravstvu i praksa da bolnice nabavljaju skupe uređaje i opremu preko posrednika koji nadzidaju cenu i za 35 odsto, dobro ilustruje nabavka uređaja za magnetnu rezonancu u bolnici u Usti nad Labom, zbog čega je istragu povela policija. Bolnicu u Usti nad Labom, na severu Češke, taj uređaj koštao je 1,92 miliona evra, dok je isti Simensov uređaj praška bolnica Na Homolce platila svega milion evra.

Pogledajte još