Požarevac

Požarevac se nalazi na nekadašnjem "carskom drumu" iz rimskog i srednjovekovnog perioda, koji je povezivao sever i jug Balkanskog poluostrva. Danas je to autoput Beograd-Niš. Pošarevac je udaljen 14 km od autoputa, odnosno 80 km od Beograda.

Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom. Ovaj kraj prepoznatljiv je po blagoj kontinentalnoj klimi i Stiškoj ravnici, koji pružaju uslove za razvoj poljopoprivrede i proizvodnju zdrave hrane (Koncern "Bambi"), kopovima uglja i termoelektrani u Kostolcu, izvorištu nafte.

Prvi put Požarevac se pominje u turskim izvorima iz 1467. godine, a postao je poznat 1718. godine kada je u njemu potpisan "Požarevački mir" između Austrije i Turske. 

Požarevačko čitalište, otvoreno 1847. godine, ubraja se u najstarija u Srbiji. Smatra se da je nekoliko godina ranije (1842.) u Požarevcu bilo prvo izvođenje Šekspirovog komada na Balkanu, kada je Amaterska pozorišna družina izvela komad "Romeo i Julija".

Narodni muzej u Požarevcu osnovan je 1895. godine. Već više od jednog veka čuva kulturnoistorijsku baštinu Braničevskog kraja. Muzejska zbirka danas broji oko 50.000 predmeta, koji su smešteni u arheološku, etnološku, istorijsku i istorijsko - umetničku zbirku. Stalna postavka Muzeja prikazuje život na ovom prostoru od praistorije do sredine 20. veka. Posebnu izložbenu celinu predstavljaju: lapidarijum sa bogatom zbirkom rimskih kamenih spomenika, etno - park sa objektima narodnog graditeljstva i spomen-zbirka – legat umetničkih slika Miodraga Markovića.

Sabornu crkvu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila podigao je knez Miloš Obrenović daleke 1819. godine. Za vreme njegovog boravka u Požarevcu ona je bila saborni hram.

Galerija Milene Pavlović Barilli smeštena je u rodnoj kući velike slikarke. Pruža mogućnost posetiocima da razgledajući njene slike upoznaju ovu izuzetnu ženu, slikarku i jednu od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope u periodu između dva svetska rata.

Posetioci u galeriji mogu da pogledaju preko 800 radova (ulja na platnu, tempere, pasteli, akvareli, crteži), preko 600 crteža koje je slikarka radila u svom ranom detinjstvu, njene lične predmete, biblioteku, ručne radove, ambijent u kome se rodila, odrasla, u koji se vraćala iz svetskih metropola. Na Mileninim slikama uglavnom se pojavljuje jedno lice, lice same umetnice, ovalnog, mirnog i misterioznig izraza.

Galerija je stecište, ne samo najvećih likovnih stvaralaca, već i turista koji u velikom broju svake godine posete ovo čarobno carstvo slika, posebno za vreme održavanja bijenala "U svetlosti Milene" - likovne manifestacije koja okuplja učesnike iz zemlje i inostranstva, iz onih disciplina koje su bile zastupljene u Mileninoj umetnosti: slikarstvo, crtež, kostimografija, scenografija.

Ostaci antičkog grada Viminaciuma, glavnog grada rimske provincije Mezije Superior (Moesia Superior), u kasnoj antici provincije Mezije Prime (Moesia Prima), nalaze se kod Kostolca, u blizini sela Stari Kostolac i Drmno, 90 km od Beograda.

"Ljubičevske konjičke igre"  održavaju se već više od četrdeset godina, po propozicijama koje nalaže Ljubičevski višeboj i pravila konjičkog sporta (kasačke, preponaške i galoperske trke). One su više od sporta – one čine simbol i identitet Požarevca.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Požarevac
Stari korzo 8, 12000 Požarevac
012/221 941, 532 247, faks: 221 941
mailto:office@turizampozarevac.com
http://www.turizampozarevac.com  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.