Skuplji železnički prevoz

Prevoz železnicom u domaćem putničkom saobraćaju i prigradskoj železnici "Beovoz" od subote, 20. marta, skuplji je u proseku za 16 odsto.

Po novom cenovniku, za putovanje u drugom razredu putničkih vozova od Beograda do Novog Sada treba izdvojiti 288 dinara, a do Subotice 560 dinara. Karta do Niša koštaće 784, do Užica 616 dinara, a do Vranja 1040 dinara.

Pojedinačna karta u Beovozu od sutra za jednu zonu koštaće 60 dinara, za dve zone 100, a za tri 200 dinara. Cena mesečnih pretplatnih karata za zaposlene povećana je na 1.500 dinara (umesto dosadašnjih 1.200 dinara), dok će povlašćene kategorije putnika (đaci i penzioneri) pretplatne karte umesto dosadašnjih 600, plaćati 800 dinara.

U prigradskoj železnici "Beovoz" uvodi se i druga zona prema Velikoj Plani, pa će i od Ripnja do Mladenovca važiti vozne karte iz sistema Beovoza.

Osim korekcije cena prevoza, promenjen je i način obračuna prodaje karata u vozu. Ubuduće će karta kupljena u vozu biti 30 odsto skuplja od redovne cene, čime se putnici stimulišu da kupe karte na blagajni. Do sada je dodatak za kupljenu kartu u vozu iznosio 120 dinara zbog čega se dešavalo da su putnici na kraćim relacijama morali da plate dodatak skuplji od same karte.

Putnici sa karticama SRB PLUS i RAIL PLUS, kao i novinarskim legitimacijama, imaće pravo na popust od 30 odsto za kupovinu karata i u vozu, koji je do sada važio samo na blagajnama.

Cene za rezervaciju sedišta, kao i dodatak za vozove višeg ranga ostali su nepromenjeni. Ovo poskupljenje ne obuhvata ni prevoz u Inter Siti Srbija vozovima, u kojima železnica nudi visok kvalitet usluga po pristupačnim cenama sa obezbeđenim sedištem za svakog putnika.

"Železnice Srbije" uvode i naplaćivanje kazne od 5.000 dinara putnicima koji izbegavaju da plate kartu u vozu. Ukoliko se uplata obavi u roku od 15 dana, iznos kazne smanjuje se na 2.000 dinara. U slučaju da putnik dugovanje ne izmiri u roku od 30 dana, naplata se obavlja sudskim putem, a iznos se uvećava za sudske troškove. 

Izvor: Putovanja.info
01. april

Pogledajte još