Društvo sudija traži razgovor sa Natom Mesarović

BEOGRAD, 1. april 2010. (Beta) - Društvo sudija Srbije pozvalo je predsednicu Visokog saveta sudstva Natu Mesarović na razgovor o pronalaženju mogućnosti da se poprave "neke stvari koje su posledica opšteg izbora sudije", izjavila je danas predsednica tog društva Dragana Boljević.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je pismo predsednici Visokog saveta sudstva upućeno juče i da se nada da će u tom razgovoru, vansudskim putem, neke stvari biti rešene.

Boljević je kazala da Društvo sudija Srbije čeka odluku Ustavnog suda o žalbama i ustavnim žalbama koje je podnelo više od 1.000 sudija i ponovia da treba poništiti odluku o opštem izboru sudija i da je potrebno utvrditi da su povređena prava sudija.

Prema njenim rečima, čitav postupak izbora sudija treba ponovo sprovesti, sa kompletnim Visokim savetom sudstva, poštujući standarde Evropske unije.

Boljević je rekla da ni tri meseca posle uspostavljanja nove mreže sudova nema ni govora o ravnomernoj opterećenosti sudova i sudija i istakla da su sudije opterećene za najmanje duplo više predmeta nego što je to bilo ranije.

Pogledajte još