TELO VAM JE PREVIŠE KISELO: 7 simptoma upozorenja, posledice mogu biti strašne!

Kako bi telo moglo da apsorbuje i iskoristi hranljive materije, sistem za varenje mora hranu dobro da razgradi. Nezdrave navike u ishrani, poput prevelikog unosa hrane sa kojom sistem za varenje ne može da se nosi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno da utiču na odnos alkalnog i kiselog u telu.

Ako je vrednost pH manja od sedam, znači da je telo previše kiselo. Prekomernu kiselost zvanu acidoza mogu da izazovu ne samo namirnice koje jedemo, nego i način na koji ih jedemo. Savremena zapadnjačka ishrana podrazumeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane, i pije pogrešna pića. Takva ishrana jednostavno parališe organizam i predstavlja nam teret.

Svoju ulogu pritom igraju i drugi faktori, poput stresa, nedovoljnog sna, zagađenosti i preteranog vežbanja, koje uzrokuje pojačano lučenje mlečne kiseline. Takođe, na povećanje kiselosti uveliko utiče i životno doba.

7 svakodnevnih tegoba koje pokazuju da vam je telo previše kiselo:

1. Zatvor i nadutost

I jedno i drugo mogu da budu uzrokovani prebrzim jedenjem, previše hrane ili prekiselim obrocima

2. Manjak energije i koncentracije

Budući da kiselina smanjuje količinu kiseonika u krvi, osećate se tromo jer mozgu i telesnim sistemina nedostaje taj vitalni element.

3. Problemi s težinom

Prekomerna telesna težina govori da vaša ishrana nije u skladu sa sposobnostima tela da obradi hranu koju mu dajete.

4. Loš ten i suva, beživotna koža bez sjaja

Višak kiseline izlučuje se preko kože i uzrokuje njeno oštećenje i upalu.

5. Bolest desni, karijes i neprijatan zadah

Mogu se direktno povezati s izrazito kiselom ishranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne ishrane.

6. Česte kijavice i prehlade

Kada telo ne dobija pravu hranu i kada se želudačna flora menja, verovatno je ishod slab obrambeni sistem.

7. Bolovi u mišićima i zglobovima

Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralizovali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, takođe aktiviraju upalu.

Ako ste prepoznali sve ili većinu ovih simptoma kod vas, vreme je da alkalizujete svoje telo!

5 osnovnih načela alkalne ishrane:

1. Svaki dan popijte dve litre vode - u to možete da uračunate sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati da pijete vodu i počnete da pijete, na primer, samo sok od šargarepe. Uz dve litre na dan, telo i njegovi organi biće gipki i zdravi.

2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo čaja od povrća ili filtriranu vodu. Nekada je telo žedno, a ne gladno, pa je bolje nešto popiti nego pojesti.

3. Uveče nemojte da pijete ili jedete sirovu hranu, jer se teško vari. Tokom noći takva hrana može da se fermentiše u želucu.

4. Umesto crnog čaja ili kafe pijte sok, biljni čaj i supu. Crni čaj i kafa su kiseli.

5. Nemojte da budete napeti dok ste na kuri čišćenja; ostanite smireni i fokusirani na cilj. Uživajte u procesu čišćenja tela i duha!

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još