Kladovo

Kladovo se nalazi na krajnjem severoistoku Srbije, u podnožju planine Miroč i u oblasti pod nazivom Ključ, koja je dobila ime po velikom meandru Dunava po izlasku iz Đerdapske klisure. Smešteno je neposredno na obali Dunava i pored kopnene saobraćajnice ("Đerdapska magistrala") kojom je naša zemlja, preko mosta i graničnog prelaza na HE "Đerdap 1" povezana sa istočnom Evropom. Kladovo je od Beograda udaljeno 260 km, a od Niša 220 km.

Nastanak naselja vezuje se za rimski logor na limesu Zanes. Logor su razorili Sloveni koji na njegovim temeljima grade Novigrad. Izgradnjom turske tvrđave Fetislam 1524. godine Novigrad sve više gubi slovenski karakter, s obzirom da su Turci na toj lokaciji podigli civilno naselje. Pod današnjim imenom Kladovo  prvi put se pominje 1596. godine u jednom austrijskom vojnom dokumentu, u kome je zabeležen napad hajduka na grad i tvrđavu. Fetislam je predat Srbiji na upravu 1867. godine, a na sadašnju lokaciju Kladovo je izmešteno za vreme kneza Miloša, jer je stara lokacija uz tvrđavu često bila plavljena.

Kladovo je još 1930. godine bilo označeno kao turističko mesto poznato po kavijaru, grožđu, bostanu.

Turisti koji borave u Kladovu mogu da posete Arheološki muzej Đerdapa, hram Sv. Đorđa koji je izgrađen 1856. godine u vreme Obrenovića, staru čaršiju - trgovačko-zanatski centar iz prve polovine 19. veka nastao izmeštanjem objekata sa lokacija u blizini Fetislama, a koja je zadržala sve građevinske i arhitektonske odlike vremena u kojem je nastala.

Na području Kladova nalaze se brojni istorijski spomenici i arheološki lokaliteti.

Diana se nalazi kod Karataša. Bila je najveće i najzanačijnije utvrđenje na gornjomezijskom limesu. Izgrađena je u 2. veku, u vreme pohoda cara Trajana na Dakiju, kada je izgrađen i Trajanov most. Most je izgradio čuveni arhitekta Apolodor iz Damaska. Razoren je u 3. veku invazijom dačkih plemena. Tokom izgradnje kopnenog puta kroz Đerdapsku klisuru graditelji su ostavili brojne spomenike posvećene tom poduhvatu, poznate i kao "Trajanove table".

Najznačajniji spomenik iz perioda turske vladavine je tvrđava Fetislam, izgrađena 1524. godine. Utvrđenje čine dve celine: Mali i Veliki grad. Mali grad je imao odlike artiljerijske baze, bio je zaštićen zidnim bedemom sa kružnim kulama na uglovima i puškarnicama u zidu. Veliki grad je izgrađen kasnije. Iznad kapija bile su mermerne ploče koje su veličale turskog sultana Mahmuda II.

Kladovo i okolna mesta pružaju odlične uslove za pripreme sportista. Tu su sportski centar "Fetislam", hala sportova "Jezero", fudbalski tereni klubova "Đerdap", "Brodoremont" i "Pontes". Omladinski sportski kamp "Đerdap", koji se nalazi u blizini hidroelektrane, pruža posebne pogodnosti za boravak i pripreme mlađih kategorija sportista. Dunav, blizina marine i smeštajnih kapaciteta pružaju odlične uslove za sportove na vodi.

Područje planine Miroč bogato je raznim vrstama sitne i krupne divljači, a Dunav i veštačka jezera nastala izgradnjom hidroelektrana pružaju uslove za ribolov.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Kladovo
Dunavska 16a, 19320 Kladovo
/faks: 019/ 81 690
turizam@kladovocity.net
http://www.kladovo-turizam.org.yu

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još