Minimalna cena rada još uvek 87 dinara po satu

BEOGRAD, 1. aprila 2010. (Beta) - Socijalno-ekonomski savet ni u četvrtak nije postigao dogovor o novoj minimalnoj zaradi u Srbiji za period januar-jun 2010, saopšteno je posle sednice tog tela.

"U skladu sa Zakonom o radu Srbije, odluku o iznosu minimalne zarade u slučaju nepostizanja konsenzusa na Savetu donosi Vlada Srbije", navedeno je u saopštenju. Ministarstvo finansija, odnosno Vlada Srbije, na sastanku u četvrtak predložilo je povećanje minimalne zarade sa 87 na 90 dinara po satu, ali Unija poslodavaca je to odbila navodeći da nema realnih sredstava za isplatu iz sopstvenih izvora.

Prihvatanje minimalne zarade od 90 dinara Unija je uslovila povećanjem neoporezovanog dela zarade na 10.950 dinara, što bi, kako je rečeno, "privrednim subjektima omogućilo da kompenzuju povećanje minimalne zarade". Na sednici 11. marta, takođe, nije postignut dogovor o iznosu minimalne zarade. Tada su poslodavci odbili zahtev sidikata za povećanje sa 87 na 92 dinara po satu, a taj iznos je bio prevelik i za budžet Srbije iz kog se isplaćuju zarade zaposlenima u državnoj upravi i javnim službama.

Pogledajte još